Mathilda Engman Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio
Mathilda Engman, designer på Toca Boca. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio

Datorspel för barn blir könsneutrala

"Det känns ännu viktigare när man gör produkter för barn"
4:22 min

Spelstudion Toca Boca satsar på könsneutrala spel och har gjort om en av sina spelappar för barn.

I höstas rasade en global debatt på sociala medier som gick under rubriken Gamergate. Den handlade bland annat om kritiken mot datorspelens innehåll - att spel riktar sig främst till killar och män och att de kvinnliga karaktärerna inte tillför mycket.

Spelstudion Toca Boca, med säte mitt i Stockholm, tog tag i de här frågorna ifjol.

– Vi har jobbat ganska mycket med genus. 2014 gjorde vi ett grundligt arbete - en checklista med olika frågor som handlar om hur vi undviker de fällor som man ofta kan hamna i när det gäller genus, säger Mathilda Engman som arbetar med design på Toca Boca.

Vad kan det handla om?

– Det kan till exempelvis vara olika teman, där vi tänker på vad vi använder för färger och vad vi har för huvudkaraktärer. Handlar det om matlagning kanske det kan vara en kille som representerar ikonen för appen.

Mathilda Engman medger att det har varit lite klurigt. Det är svårt att byta tänk och ifrågasätta normer.

– Vi försöker bryta det vi kan, men det finns liksom inget rätt sätt. Det är väldigt lätt att hamna i invanda mönster. Det handlar mest om att vara kritisk.

Samtidigt har det varit lärorikt, säger Mathilda Engman. Under projektets gång har det blivit en hel del diskussioner bland kollegorna.

– Det är väldigt kul att få ifrågasätta sig själv. Och det känns ännu viktigare när det gäller produkter för barn.

Ett spel som Toca Boca gjorde om förra året är Toca Robot Lab. Appen handlar om en robot och var ganska traditionellt, med dova färger och hårda miljöer.

– Det har verkligen ökat populariteten. Det är lika populärt bland tjejer och killar, säger Mathilda Engman.

Varför är det viktigt?

– Vi vill inte att någon ska känna sig utestängd. Därför vill vi också representera många olika typer av flickor och pojkar, och även fantasikaraktärer där man inte riktigt vet om det är en pojke eller en flicka.

Mathilda Engman hoppas och tror att barnen som idag spelar Toca Bocas spel har högre förväntningar på spelutvecklare i framtiden när det gäller könsneutralitet.

– Man kan hoppas att barnen har större krav och reagerar när man till exempel inte kan välja att vara tjej istället för kille.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".