Smittorisk att åka buss. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
Smittorisk att åka buss. Foto: Fredrik Sandberg /TT.

Politiker vill rena luften på bussen

Ett försök att undvika pandemier
4:05 min

Kristdemokraterna i Stockholm vill genomföra ett försök med att sterilisera luften i bussar för att förhindra smittspridning i SL-trafiken.

– Pandemier och epidemier sprids ju där människor är. Då är frågan vad vi kan göra för att undvika att de här smittorna sprids, säger Karl Henriksson (KD), gruppledare i trafiknämnden.

Tekniken för att rena luften från smittsamma ämnen har använts i Houston, USA och nu vill Kristdemokraterna att man testar tekniken vetenskapligt under svenska förhållanden.

– Man sätter in utrustningen i bussar som med hjälp av ultraviolett strålning tar bort en stor del av smittorna, säger Karl Henriksson (KD).

Vad skulle de kunna kosta att utrusta Stockholms bussar med det här?

– I Houston har de betalat ungefär 500 dollar per buss, det vill säga 4 000 kronor. Det vi tänker oss är vi genomför ett vetenskapligt test för att se om det verkligen funkar. Ger det effekt på smittspridningen så borde det inte bara finnas i Stockholm utan i hela kollektivtrafiken.

De fyra allianspartierna är överrens om att dra igång ett försök på Stockholm bussar. Karl Henriksson säger (KD) att partierna nu ska ge uppdraget till förvaltningen.

Men de stockholmare P4 Stockholm talar med verkar inte särkskilt övertygade om att det är en bra idé.

– Tveksamt. Jag tror att vi behöver lite skit om jag ska vara ärlig, säger en kvinna.

– Det finns nog bättre saker att satsa pengarna på, svarar en man.

– Det tycker jag verkar lite för paranoid. Vi kan inte skydda oss mot allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".