Sundbybergs simhall hålls öppen på julafton. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Sundbybergs simhall. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio.
Redskap för vattengymnastik. Foto: Karin Grip /TT.
2 av 2
Arkivfoto: Karin Grip /TT.

Första simhallen för HBT-personer

"Betyder väldigt mycket eftersom jag saknar att bada"
1:43 min

Simhallen i Sundbyberg blir landets första simhall som HBT-certifieras. Det innebär bland annat att simhallen fått ett tredje omklädningsrum och personalen utbildats under ledning av RFSL.

– Ja, för mig betyder det väldigt mycket eftersom jag saknar att bada jättemycket. Just nu kan jag bara bada upplever jag i sjöar och hav, säger Frank Berglund från Täby som sitter i RFSL ungdoms styrelse och är transperson.

För honom har besök i simhallar länge varit förknippade med problem.

– Det börjar redan när man ska välja omklädningsrum och behöver välja vilka badkläder man ska ha på sig. Och sen behöva vara så pass avklädd med personer man inte kanske känner sig så trygg med, säger Frank Berglund.

Simhallen har fått ett tredje omklädningsrum som i verksamheten kallas för ett flexomklädningsrum. Enligt Sundbybergs kommun är det bra för människor som av religiösa skäl inte vill byta om bland andra och även för funktionsnedsatta som kanske har en ledsagare av annat kön.

Det kan också vara bra för personer som är transpersoner, personer som går igenom en könskorrigering eller vars könsidentitet är neutral och som tidigare har haft svårt att få tillgång till simhallen. 

All personal har även gått igenom en särskild utbildning under ledning av RFSL, så att de ska kunna ge ett bra bemötande.

– Det är viktigt eftersom det är de som har ansvar för allting som händer i badhuset och det är de som man ska kunna vända sig till om någonting händer, säger Frank Berglund.

Sundbyberg har sedan tidigare flera andra HBT-certifierade verksamheter, bland annat ett bibliotek i Hallonbergen.

Jesper Wiklund, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att kommunen arbetat med det här särskilt inom kultur- och fritidsområdet och att simhallen inte var något undantag.

– Det är en del av samma normarbete, kommunen ska vara en öppen kommun, alla ska vara lika välkomna oavsett verksamhet. Sedan finns det säkert specifika omständigheter kring ett badhus som inte finns på till exempel ett äldreboende eller ett bibliotek, det här med att man byter om och kanske är nakna i samma rum. Men grundtanken och målsättningen är densamma oavsett vilket, säger Jesper Wiklund.

Det finns en bred majoritet bland politikerna i kommunen kring frågan och det har också diskuterat att HBT-certifiera kommunens äldreboenden. Men det skulle innebära att all personal måste genomgå RFSL:s utbildning och därmed skulle kostnaden bli stor.

– Målsättningen finns ju ändå kvar att vi ska vara en öppen kommun där alla känner sig välkomna och blir mötta på ett respektfullt sätt, men det innebär att vi får föra en fortsatt dialog med RFSL kring hur vi kan uppnå det målet gemensamt, säger Jesper Wiklund.

Artikeln är ändrad och uppdaterad med ett förtydligande av vad ett tredje omklädningsrum i simhallen kan ha för funktion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".