Sociala medier. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File/ TT.
1 av 2
Sociala medier. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File/ TT.
Anders Franzen från Post- och Telestyrelsen. Foto: Pablo Paez Gustavsson /Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Franzen från Post- och Telestyrelsen. Foto: Pablo Paez Gustavsson /Sveriges Radio.

Dövblinda hänger med på Facebook

Anders Franzen: Vi har fått bra gensvar
1:00 min

För snart ett år sedan startade sajten fejjanforalla.se där dövblinda kan surfa på Facebook.

Fejjan för alla gör det lättare för personer med olika typ av funktionsnedsättningar att använda Facebook. Sidan är anpassad för skärmläsare, punkskriftsdisplayer och förstoringsprogram.

-- Det är ingen onödig information och det viktigaste är alltid överst eftersom man måste läsa uppifrån och ner, säger Anders Franzen på Post- och Telestyrelsen.

För att använda sidan måste du du ha ett konto på Facbook. Sen kopplar du kontot till Fejjan för alla. Och därefter kan du göra mycket - skriva statusar, läsa, kommentera och dela statusar. Du kan också skriva meddelanden, svara på vänförfrågningar och skapa evenemang.

– Vi har fått ganska bra gensvar. Gruppen dövblinda är inte så stor i Sverige, men vi har ett par hundra användare per månad, säger Anders Franzen.

Post- och Telestyrelsen tänker sig att Fejjan för alla ska nå en större grupp användare och passa de som enbart är blinda, eller enbart är döva.

Men sidan har vissa begränsningar.

– Det är svårt att hantera gruppmedlemskap och sidor. Många synskadade använder mobilversionen av Facebooks webbsida istället, säger Joachim Kåhlman, ombudsman på Synskadades Riksförbund. 

Anders Franzen på Post- och Telestyrelsen säger att begräsningarna framförallt handlar om tekniska brister. Men Fejjan för alla kommer snart bli bättre.

– Vi lyssnar på vad folk vill ha och vi kommer med lite förändringar och förbättringar under våren.

Joachim Kåhlman på Synskadades Riksförbund säger att sidan inte ha fått en uppmärksamhet den förtjänar. Det är ett lovvärt initiativ tycker han.

– Men det är synd att den ska behöva finnas. Facebook som är en så stor aktör borde själv ta ansvar för att deras appar är tillgängliga för alla användare, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".