Passagerare kliver ombord på en buss på Skeppsbron. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
Arkivfoto: Fredrik Sandberg /TT.

Kritik mot att rena luft på bussen

"Flesta studier visar att det sprids hemma"
0:59 min

Statsepidemiolog Anders Tegnell är skeptisk till Kristdemokraternas förslag att vilja genomföra ett försök med att sterilisera luften i bussar för att förhindra smittspridning i SL-trafiken.

– Dels så sprids inte bara sjukdomarna direkt via luft utan ofta via händer och liknande, därför kommer man åt bara en liten andel av alla om man nu trots allt lyckas få bort en del virusbakterier i luften, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Ofta tror man att det är just i kollektivtrafiken som många av de här sjukdomarna sprids, stämmer det?

– Nej, de sjukdomar som vi har lite bättre koll på som kikhosta, influensa de så kallade luftvägsinfektionerna så visar de flesta studier att de sprids hemma, möjligen i skola eller på dagis.

Det låter som att möjligheten att faktiskt hindra smitta genom att försöka rena luften på bussar i Stockholms län är liten?

– Ja, som sagt det är väl alltid intressant att testa nya metoder under kontrollerade former men oddsen att det skulle få en stor effekt och framförallt att man skulle få någon effekt på en influensapandemi verkar ganska liten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".