Polisbussar får stensäkra vindrutor

Västerortspolisen: Tar deras oro på allvar
1:06 min

För att skydda poliser mot stenkastning ska polisen i Västerort som första polisområde i Sverige installera stensäkra vindrutor i alla sina polisbussar.

2Bakgrunden är att stenskastning mot polisen blivit ett allvarligt arbetsmiljöproblem. För poliserna på Järva-fältet har det blivit vardag och flera poliser har skadats i tjänsten.

– Vid flera tillfällen har polisbussar blivit utsatta för angrepp, man har kastat sten på polisbussarna och vid något tillfälle tidigt i höstas gick en sten rakt igenom vindrutan och polismännen i bilen fick glassplitter både i ansikte och munnen, så jag måste ju självklart ta deras oro på stort allvar för det gör ju att de vill vara där och orkar jobba där över tid, säger Niclas Andersson som är tillförordnad biträdande distriktschef på Västerortspolisen.

Nu kommer man alltså att sätta in nya vindrutor i alla vanliga polisbussar i Västerort. Rutorna är av ett plastliknande materialet som tål stenar på flera kilo, utan att rutan går sönder.

             

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".