Rulltrappa. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

SL miljardsatsar på rulltrappor och hissar

"Vi prioriterar de med problem och moderniserar vartefter"
1:39 min

Under de kommande åren kommer SL satsa miljardbelopp på att rusta upp hissar och rulltrappor i tunnelbanan. En av de mest problemdrabbade hissarna är vid stationen Rådmansgatan.

Det är tidningen Mitt i som tidigare rapporterat om problem med trasiga hissar vid tunnelbanestationerna. Hiss 53, vid den norra uppgången vid tunnelbanestationen Rådmansgatan, är en av de hissar som kallas problemhissar eftersom den blivit felanmäld många gånger. Jesper Pettersson, på SL:s presstjänst, erkänner att det finns problem med flera hissar.

– Flera av hissarna och rulltrapporna är väldigt gamla. Många är dessutom specialbyggda för just den stationen, som snedhissarna, och dessutom används de väldigt mycket och de gör att de slits och speciellt de hissar som är gamla de har problem, så är det, säger han.

Under 2013 och 2014 fastnade folk i hissen vid Rådmansgatan 30 tillfällen och den har felanmälts 134 gånger. Det som gör att hissen är extra utsatt är att den går upp i gatuplan.

– De är väldigt utsatta för vädret, speciellt när det kommer sand och grus för då kommer det in i hissens maskineri, säger Jesper Pettersson.

Men nu ska problemen åtgärdas. Över en miljard kronor satsas i landstingsbudgeten på hissar och rulltrappor i SL:s miljöer.

– Då ska framförallt problemhissarna och problemrulltrapporna bytas ut, vi får göra en analys vilka som är i mest akut behov och så går vi vidare och moderniserar vartefter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".