"Jag är orolig för naturen", säger Dalaröbon Annelie Josefsson. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
1 av 2
"Jag är orolig för naturen", säger Dalaröbon Annelie Josefsson. Foto Ulf Bungerfeldt /Sveriges Radio.
Soporna fraktas till ÅVC Jordbro stället för att tas om hand på Dalarö. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
2 av 2
Soporna fraktas till ÅVC Jordbro i stället. Foto Ulf Bungerfeldt /Sveriges Radio.

Dalaröbor får långt till återvinningen

Dalaröbo: Miljön blir lidande när återvinningscentralen läggs ner
1:39 min

Den kommunala återvinningscentralen på Dalarö ska läggas ner. Kommunens arrende har sagts upp av den privata markägaren, till Dalaröbornas stora frustration.

Flera tusen fastboende på Dalarö tvingas nu köra närmare tre mil till återvinningscentralen i Jordbro.

– Det är för långt, säger Dalaröbon Annelie Josefsson, som befarar att det blir bekymmer för många.

–- Jag tycker det är skrämmande ur miljösynvinkel, och det är en stor frustration bland alla här ute som får det sämre, säger hon.

Hur kommer det att påverka dig om återvinningsstationen försvinner?

– Det blir ju helt klart krångligare att ta sig till Jordbro och alla har ju inte bil heller. Det är runt tre mil dit, det blir sex mil tur och retur. Vi kommer att köra dit, men det kommer nog inte alla att göra. Då kommer sopor och avfall att hamna i naturen eller så kommer en massa saker att brännas hemma på tomten.

– Det blir ett stort steg tillbaka för miljön, säger Annelie Josefsson, som är fast boende på Dalarö.

Kommunala SRV:s återvinningsstation vid Sandemar på Dalarö ligger på privat mark. Markägaren har sagt upp arrendet och istället erbjudit en annan plats i som mest tio år.

Eftersom det enligt Haninge kommuns beräkningar kommer krävas en investering på runt 20 miljoner kronor i en ny anläggning har kommunen tackat nej. Alternativet för runt 2 000 åretruntboende, och desto fler sommargäster på Dalarö, blir nu alltså återvinningsstationen i Jordbro tre mil bort.

Margareta Bernhardsson (S) i Haninge, ledamot i SRV:s styrelse, är bekymrad och besviken.

– Jag tycker det är ledsamt att vi inte lyckats få till en fortsatt permanent lösning på Dalarö, men det är markägaren som inte vill ha oss där längre, säger hon.

– Det som diskuterats i styrelsen är en mobil återvinning som hämtar sopor och avfallsfraktioner på plats i Dalarö. Men då måste det naturligtvis vara noga med att den kommer så ofta det behövs, det är ju ganska många boende som berörs, säger Margareta Bernhardsson till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".