Fortum polisanmäls för arbetsmiljön på kraftvärmeverksbygge i Stockholm
Fortum polisanmäls för arbetsmiljön på kraftvärmeverksbygge i Stockholm. Foto:Jessica Gow/TT.

Fortum polisanmäls efter dödsolycka

Elektrikerförbundet: Fortum tar inte arbetsmiljön på allvar.
2:50 min

Elektrikerförbundet polisanmäler Fortum för arbetsmiljön vid bygget av ett kraftvärmeverk i Hjorthagen i Stockholm, där två personer omkom i november ifjol.

Det som Elektrikerförbundet nu polisanmäler är en händelse som inträffade efter dödsolyckan. Det saknades nödutgångar vid bygget och det kände arbetsgivaren till hävdar facket.

– Det har inte funnits nödutrymningsvägar som har varit skyltade och det har inte heller funnits nödbelysning så det har inte gått att ta sig ut på säkert sätt. Det innebär att hade det börjat brinna eller blivit mörkt så hade det uppstått en omedelbar fara, säger Petter Johansson, regionalt skyddsombud, vid Elektrikerförbundet.

Hur ser ni på det här?

– Det är extremt allvarligt. På den här arbetsplatsen har det skett en extremt allvarlig olycka med två som förolyckats. Det har varit flera tillbud och dessutom så är det konstaterat att delar av anläggningen var livsfarlig att jobba på, så det är extremt allvarligt och det visar ju att Fortum inte tar dom här sakerna på allvar och att dom inte tycker att arbetsmiljöarbetet är något viktigt, utan att det är pengar som styr och går före.

Elektrikerförbundet säger att det finns dokumenterade skyddsronder där det framgår att Fortum känt till bristerna på arbetsplatsen.

-- Trots att man varit medvetna har man inte gjort något åt det. Det är inte förrän Arbetsmiljöverket kommer dit och utfärdar ett förbud som Fortum gör något åt det, säger Petter Johansson, regionalt skyddsombud.

Fortum säger att de måste sätta sig in i polisanmälan innan de ger en kommentar.

Det var i november ifjol som två polska byggarbetarna dog när ett 50 ton tungt byggelement ramlade ner vid Fortums bygge av ett nytt kraftvärmeverk. Ytterligare en byggarbetare skadades allvarligt. Kort därefter upptäcktes det att det saknades nödutgångar i bygget under jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".