Polisen har gjort en avspärrning i trapphuset i Tullinge. Foto: Roger Vikström/TT.
Polisen har gjort en avspärrning i trapphuset i Tullinge. Foto: Roger Vikström/TT.

Allvarlig kritik efter vårdarmordet i Tullinge

Förvaltningschefen: Vi har inte skött oss
1:32 min

En intern utredning av mordet i Tullinge i Botkyrka, då en vårdare dödades av en boende på ett kommunalt serviceboende, visar på många och allvarliga brister.

Det är Botkyrka kommuns vård- och omsorgsförvaltning som låtit konsultföretaget Price Waterhouse Cooper, titta på vad som hände i augusti i fjol då en 22 årig-man som bodde på ett kommunalt serviceboende attackerade och dödade en vårdare på hemmet.

Kring händelsen finns inte mycket oklart. 22-åringen dömdes i december för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningssprövning.

Det är dock betydligt mer förvirrat kring rutinerna och arbetssättet på boendet. Vare sig rutiner eller riktlinjer har följts visar utredningen som är mycket kritisk på en rad punkter. De riktlinjer som finns, finns bara på papperet och har inte följts fullt ut. De riskbedömningar kring arbetsmiljön som enligt lag ska göras med jämna mellanrum har inte gjorts.

Verksamhetschef Magnus Lublin medger att kritiken är berättigad.

– Vi har inte skött oss. Jag tänker så här - i varje verksamhet som studeras kan man hitta brister. Vi har brister, det är allvarligt, och det är också nånting vi jobbar med.

De riskbedömningar som gjorts har inte utförts på rätt sätt, hur ser du på det?

– Ja, på det aktuella boendet så vill jag säga att hade vi haft en aning om att det fanns risk för det som hände, så hade personen ifråga aldrig placerats på det boendet, säger Magnus Lublin, verksamhetschef vid vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka.

Även Arbetsmiljöverket utreder omständigheterna kring mordet.

(Medverkande)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".