Rashid Magomedov, left, from Russia, left, fights Elias Silverio, from Brazil, during their UFC lightweight mixed martial arts bout in Barueri, on the outskirts of Sao Paulo, Brazil, early Sunday, Dec. 21, 2014. (AP Photo/Andre Penner) /TT
1 av 2
Rashid Magomedov, från Ryssland i match mot Elias Silverio i från Brasilien. Foto: AP Photo/Andre Penne/TT.

Läkare vill förbjuda MMA bland unga

Debatt om åldersgräns för utövare
10 min

Överläkare Bengt Winbladh från Karolinska universitetssjukhuset vill förbjuda barn och ungdomar att utöva kampsporten MMA.

I helgen är det stor kampsportsgala i Globen. P4 Stockholm har gjort reportage om Alexander "The Mauler" Gustafsson som ska slåss om en match om mästartiteln, och om Nico Musoke från Borkyrka som också ska upp i buren.

Kampsporten MMA är kontroversiell eftersom det är en blandning av boxning, brottning och sparkar. Samtidigt blir Mixed Martial Arts, som det egentligen heter, allt mer populärt och lockar många barn och ungdomar.

Varför ska vi över huvud taget uppmuntra så kallade sporter som går ut på att slåss?

I veckan skrev överläkaren och alzheimerforskaren Bengt Winbladh vid Karolinska i Huddinge en debattartikel i Dagens Nyheter om skadorna man kan få i kampsporter som MMA.

– Varje slag åt huvudet innebär en betydande risk för hjärnskador senare i livet, säger han. Vi har en för tidig demensutveckling, och det vill jag inte se bland våra barn.

Träningskonsulten Soheil Pakandam har arbetat med flera av dem som idag tävlar inom MMA och håller till viss del med Bengt Winbladh.

– Jag tycker att han har en bra poäng. Men det finns ett regelverk inom alla idrotter och just kampsport är mest reglerad. Det är en sport som är väldigt kontrollerad om man jämför med andra idrotter, säger Soheil Pakandam.

Idag finns en åldersgräns på 13 år för ungdomar som vill börja träna MMA. Tävla får man inte göra förrän 18 års ålder. Men Bengt Winbladh tycker att reglerna ändå är luddiga.

– MMA-förbundet säger att den tävlande ska vara väl förberedd på att tävla och ha dokumenterad erfarenhet av att tävla. Det talar för att vi har alldeles för lösa regler där man kommer in i avancerad tävling när man kanske är 15 år.

Men Soheil Pakandam anser att dagens regelverk är bra.

– Du får nästan acceptera att sporten är väldigt stor och väldigt folklig. Jag tävlade själv när jag var tolv år och jag skulle inte vara rädd att sätta mitt eget barn att tävla. Däremot förspråkar jag inte att man ska få gå match när man är 14 år. 18 år är okej, säger Soheil Pakandam och fortsätter:

– Du kan spela hockey och fotboll när du är sju år och det kan gå väldigt aggressivt till. Det finns en risk inom alla idrotter och det finns inget som talar för att hjärnskador skulle vara överrepresenterade i just MMA.

Då skall vi väl även förbjuda ishockey också. De slåss där med.

Men det finns en viss skillnad, tycker överläkare Bengt Winbladh.

– Skillnaden är att MMA är syftet att slå någon medvetslös. Det är en oerhört uppmaning till våld. På gatan skulle det kallas grov misshandel. Jag tycker att vi lär våra barn våldshandlingar, säger överläkaren och alzheimerforskaren Bengt Winbladh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".