Hedda Stiernstedt och Felice Jankell i Unga Sophie Bell. Foto: NonStop Entertainment.
Hedda Stiernstedt och Felice Jankell i Unga Sophie Bell. Foto: NonStop Entertainment.

Vackert tonårsdrama i Unga Sophie Bell

Filmpremiärer 23 janauri
3:58 min

Förförande vackert är det i svenska tonårsskildringen Unga Sophie Bell. Men vår recensent är tveksam.
Vi hör också om Clint Eastwoods nya och två filmer till.

Clint Eastwood fyller 85 i maj... men han är fortfarande aktiv i filmvärlden, nu bakom kameran. American sniper heter hans senaste och den handlar om Chris Kyle, IUSA:s effektivaste krypskytt, minst 160 liv sägs han ha släckt. Och filmen inleds med en scen där han ligger på ett tak och siktar på en liten pojke, med en granat.

American Sniper är en soldathyllning om man vill se det så, men där finns också kritik att läsa in. Det är en grådaskig jordfärgad tillvaro Chris Kyle valt, han har familj hemma men ändå gör han fyra perioder i Irak och kamraterna där får gå före familjen hemma när besluten ska tas. Bradley Cooper spelar Chris Kyle, och han gör det bra, han har gått upp ett antal kilon och han har släckt mer blicken.

Som film är American Sniper en ganska ordinärt berättad historia, med stjärnbaner och tuff jargong. Så det hade kunnat göras mer spännande, med mer driv och överraskningar. Men han är ju som sagt en bit över 80 år Clint Eastwood, så han får godkänt i betyg. En trea.

Blackhat handlar om nät-terrorism, en cyberattack mot ett kärnkraftverk i Kina sker samtidigt som börsen i USA hackas. Och kineserna och amerikanerna bestämemr sig för att samarbeta för att få fast terroristen som rör sig med nätets hastighet.Chris Hemsworth spelar en hunkig hacker som sitter i fängelse för bedrägerier, men nu släpps mot att han hjälper till att ta fast den skyldige. Med sig får han en kinessik nätexpert och hans snygga syster. Ja, det här blir både action och lakansdold sex i Michael Manns regi. Men själva historien känns oengagerande och ytlig. Mitt betyg till thrillern som utspelar sig i både USA oxch Sydostasien blir en tvåa, tyvärr.

Laggies är veckans bottennapp. Keira Knightley spelar Megan som är 28 år men fortfarande helst beter sig som en tonåring. En festkväll drar hon från partyt och träffar några tonåringar som åker skateboard. Och hon hakar på dom. Hon till och med flyr till dom och bor hemma hos en av tjejerna, blir kär i hennes segstruliga pappa och nånstans här undrar jag vem filmen är gjord för? Knappast tonåringar, och knappast vuxna. Mitt betyg till Laggies blir en mycket svag tvåa.

Unga Sophie Bell, är en svensk växa-upp-skildring som jag hade hoppats en del på. På trailern ser den både vacker och fartfylld ut. Sophie och Alice är närmast oskiljaktiga, de är täta täta bästisar och när de går ut gymnasiet vill Alice till Berlin. Sophie tvekar, hon vill vänta till hösten. De bråkar och en dag så har Alice stuckit. Det här är en film om att bli vuxen, att bilda en egen identitet. Men den är fär vacker, hela tiden dyker Sophie upp i nya coola, färggranna kläder, alltid assnyggt sminkad och med ljuset från rätt håll. Och till slut så försvinner allvaret i berättelsen bakom allt det stylade, perfekta. En del ologiska situationer drar också ner upplevelsen. Men den stannar på en trea i alla fall, för Unga Sophie Bell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".