Tvärbanan. Foto: Lennart Nygren/TT.
Foto: Lennart Nygren/TT.

Uppror på Facebook till stöd för Tvärbanans konduktörer

"Rör inte min konduktör"
1:48 min

Protesterna växer mot Landstingsalliansens förslag att ta bort konduktörerna på bland annat Tvärbanan, och ersätta dem med med tågvärdar, betalstolpar och ökad kontroll. Bland annat har en Facebook-grupp bildats under parollen "Rör inte min konduktör".

Men moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons försvarar förändringen.

--Arbetsmiljöverket har haft synpunkter på flera saker,  speceillt arbetssituationen när det gäller teknisk utrustning, trängsel och annat kopplat till just konduktörernas arbete. Det har varit svårt för passagerarna att göra rätt för sig, att få sina biljetter viserade och vi har anledning att tro att fuskåkandet har varit mer utbrett på lokalbanorna, säger Krisoffer Tamsons.

--Därför vill vi nu ta bort möjligheten att köpa biljett ombord, vi inför betalstolpar på perrongerna, konduktörerna kommer få arbeta som tågvärdar istället, och vi kommer öka kontrollerna, säger han.

Men de spårvagnsanställda är inte begeistrade över förslaget att förvandla konduktörerna till automatiska biljettstolpar och tågvärdar. Sebastian Sandström, tågförare och ombud för SEKO-facket, säger att det hela är problematiskt.

--De här funktionerna som en levande människa ger, kan inte alltid ordnas av en stolpe. Vi är rädda för att det här projektet ska innebära att konduktörerna inte anses vara lönsamma, utan gradvis kommer försvinna, säger han.

Och inte heller passagerarna verkar särskilt förtjusta. Vare sig Kåre Lundström eller Monica Göransson, som oroar sig för tekniken.

--Jag tror inte det blir så lyckat, speciellt för äldre människor som inte är så datorvana. Många äldre har ju till och med problem med sitt Access-kort och vill hellre betala på plats istället, säger hon.

Kåre Lundström gillar heller inte förändringen.

-- De här konduktörerna håller ju också ordning, och slår larm om det händer nåt säger han till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".