Peter Söderström.
Peter Söderström vid organisationen Män för Jämställdhet. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Traditionell syn på könsroller påverkar våldbenägenheten

Peter Söderström: Tidigt lär sig pojkar flytta sina gränser
1:50 min

Ungdomar som växer upp med en traditionell syn på manligt och kvinnlig löper större risk att slåss och att kränka andra. För unga män ökar risken tre gånger, det visar en forskning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Hur har din syn på manligt och kvinnligt påverkat dig?

– Tidigt kan man höra att man säger att pojkar är pojkar i förskolan, om en pojke kanske trycker ner en annan pojke i snön, eller puttar en flicka i snön, han menar inget illa han kanske tycker om dig eller det kanske var på skoj eller så, och redan tidigt får en pojke lära sig att förflytta gränserna för andra är ett sätt att vara pojke på och det ursäktas, säger Peter Söderström vid organisationen Män för Jämställdhet.

Forskare har utgått från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, stora Ungdomsenkät 2012. Där har de tittat på svaren på frågor om våld och kränkningar och samkört dem med om ungdomarna har en schablonmässig syn på könsroller och en negativ inställning till jämställdhet.

Det visar sig att killar som är negativa till jämställdhet och har en traditionell syn på könsroller, löper över tre gånger så stor risk att begå våldsamma eller kränkande handlingar. För tjejer som har samma syn på könsroller ökar också risken att använda sig våld och kränkningar, men inte lika mycket.

Utanför en gymnasieskola i Stockholm träffar vi två nittonåriga killar som vill vara anonyma.
– Vi ser upp till det stereotypa, vi måste vara hårda och bita ihop, vi är uppväxta med den synen, jag känner att man går ner i ett underläge om någon skulle bråka med mig, då vill man ju känna sig störst och starkast.
– Det är väl så folk ser på det, att killar ska stå upp för sig själva och sina tjejer och sådant.

Peter Söderström vid organisationen Män för Jämställdhet känner igen bilden.
– Om vi gör en värderingsövning och frågar unga tjejer och killar i sjuan, om man är en kille ska man utstå lite våld, om ni håller med ställer ni er till vänster och håller ni inte med ställer ni er till höger, då ställer sig alla killar till vänster, håller med, alla tjejer ställer sig till höger håller inte med och så frågar vi killarna varför ställer ni er här?

– Då säger killarna är man kille får man stå ut med lite våld, det är så det är en självklarhet att de ska utstå våld, och de är tretton år, säger Peter Söderström.

Mer från #UngGranskning

Ung granskning

I en särskild satsning har P4 Stockholm, P4 Göteborg, P4 Malmöhus och Ekot granskat de utmaningar som storstädernas unga möter idag. #unggranskning är samlingsnamnet för alla de granskningar kanalerna genomfört under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".