Jan Jönsson, rektor Karsby International School
Jan Jönsson, rektor Karsby International School. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Botkyrka förebygger ungdomsvåld med amerikansk metod

Botkyrka, är en av två kommuner i landet där skolorna ska börja jobba med jämställdhet för att förebygga våld och sexistiskt beteende bland ungdomar.

Det skolorna tittar på är en amerikansk modell som går ut på att förebygga våld genom att uppmana andra elever och vuxna att lägga sig. Folkpartisten Maria Arnholm var jämställdhetsminister i alliansregeringen som startade arbetet.
– Jag tyckte det var en intressant kunskap att de som har en stereotyp syn på vad könsroller är också har en mycket högre risk att använda våld. Jag tror att vi måste ut verkligheten, ut på skolor, ut på ungdomsgårdar.

Enligt en undersökning som Myndigheten för -ungdoms och civilsamhällsfrågor gjort så löper en ung man som har en traditionell syn på könsroller och som är negativt inställd till jämställdhet, över tre gånger så stor risk att utsätta sin omgivning för våld eller kränkande handlingar. Mönstret är detsamma bland tjejer, men risken är något lägre 2,5 gånger.
Det är ungdomar i åldern 16 till 25 år som tillfrågats i undersökningen.

Botkyrka är en av två kommuner i landet som ska vara pilotkommuner för att förebygga våld och sexistiskt beteende bland ungdomar. På skolan ska man börja jobba med ett amerikanskt antivåldsarbete som går ut på att förebygga våld genom att uppmana andra elever och vuxna att lägga sig i. Dessutom ska äldre elever vara mentorer, och goda förebilder, för yngre elever på skolan i antivåldsarbetet. Satsningen har slagit väl ut i USA och våldet i samhället Sioux city där skolan jobbar på det här sättet har gått ner till hälften på 14 år.

Jan Jönsson, rektor på Karsby International School i Norsborg i Botkyrka minns att han under sina första tre fyra veckor gjorde säkert ett 20-tal polisanmälningar om misshandel och hot och annat.
--Jag hoppas uppnå en effekt att vi skapar en norm där vi alla, både personal och elever inte tycker att kränkningar och våld är något som ska förekomma på den här skolan. Jag vill också att det skapas en kultur där alla hjälps åt att säga nej när saker är på väg åt fel håll.  Man kan stoppa skeendet innan det utvecklat sig till fullt utvecklad slagsmål.

Mer från #UngGranskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".