Skolbarn i tioårsåldern på promenad. Foto: Hasse Holmberg / TT.
Barn på skolgård. Foto: Hasse Holmberg / TT

Pojkar får vara arga medan flickor ska vara söta

Skolelev: Tjejer kan spela boll och killar leka
2:03 min

Enligt en undersökning från socialförvaltningen i Botkyrka upplever barn redan i lågstadiet att deras föräldrar har olika förväntningar på flickor och pojkar, det vill kommunen förändra genom ett nytt projekt.

– Tjejer kan göra samma saker som killar, tjejer kan spela fotboll och killarna kan leka, säger Munib Machmod.

Är det viktigt hur man är som kille och tjej?

– Jag vet inte hur en kille ska vara och jag vet inte hur en tjej ska vara. Jag tycker man ska vara vanliga, som vanliga personer, säger Elina Shahin, elev i Karsby International School.

I Norsborg har barn fått svara på frågor hur de tror deras mammor och pappor förväntar sig att pojkar och flickor ska bete sig. Redan i lågstadiet svarar barn att deras föräldrar säger att pojkarna får vara arga och slåss, att de ska vara coola och tuffa. Flickorna däremot ska vara omhändertagande, inte göra vuxna besvikna. Flickor ska inte vara våldsamma utan de ska vara söta och fina.

Svaren har visats upp för eleverna som sedan fått reflektera över svaren, säger Mantha Kasagianni, socialsekreterare i Botkyrka kommun.

– Reaktionerna är bland annat att så är det och det behöver vi inte göra något åt. Men det är också många elever som säger att det här inte går ihop med vad mina lärare säger. Att man ska ha samma möjligheter och det ser de ganska tydligt att så är det inte, säger Mantha Kasagianni

Även föräldrarna blev informerade om vad barnen svarade och då lyftes pojkarnas syn på våld fram.

– Föräldrarna tycker det har varit jobbigt när vi gör den tydliga kopplingen till att vi måste utmana stereotypa könsroller, annars finns det risk att man hamnar i våldssituationer. Därför är det viktigt att man jobbar med barnen kring det här, säger Mantha Kasagianni.

Mer om #unggranskning

Peter Johansson, reporter
peter.johansson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".