Mikael Forss och Melvin Samsom
Mikael Forss, biträdande sjukhusdirektör, och Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Karolinska sjukhuset sparar över halv miljard

Karolinska måste spara halv miljard
1:55 min

Karolinska universitetssjukhuset måste spara 600 miljoner kronor i år, och 500 av de miljonerna ska sparas på själva vården. Förra året blev sjukhusets underskott 560 miljoner kronor, sa sjukhusdirektör Melvin Samsom, "en massa pengar".

Idag presenterade sjukhusledningen årets besparingskrav - 600 miljoner totalt, varav 500 miljoner i själva vården. Och långt mer än hälften av det som ska sparas är personalkostnader, säger biträdande sjukhusdirektör Mikael Forss.

– Det är möjligt för vi har utfört den vård vi ska göra med mindre personal tidigare. Vi har med andra ord ökat våra personalkostnader mer än hur vi har ökat antalet patienter.

Hur har det blivit så?

– Ja, vi har lagt stor vikt vid att öppna vårdplatser  under 2014, det har lett till en dyra lösningar. Hyrt in personal och lagt ut personal hos andra vårdgivare.

Men måste ni inte göra det för att klara vården?

– Glädjande nog har vi en större tillströmning av personal som vill jobba hos oss nu än för ett och ett halvt år sedan. Så vi kommer klara vården mer på egen hand än tidigare.

Hur kommer patienterna att märka av besparingarna?

– Vår ambition är att de inte ska märka någonting av det, avslutar biträdande sjukhusdirektör Mikael Forss.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".