Nina Bergman, skolläkare
Nina Bergman, skolläkare. Foto: Johanna Sjöqvist/ Sveriges Radio
#Kaosklass

Stockholms skolläkare i massiv protest

Skolläkarupprop mot ojämna villkor inom elevhälsan
1:56 min

Skolläkarna i Stockholm har fått nog. I ett gemensamt brev till politiker och tjänstemän riktar man idag skarp kritik mot de ojämlika resurserna inom stadens skolhälsovård.

Har du egna erfarenheter av brister inom skolhälsovården? Dela med dig här!

Skolläkare Nina Bergman är bekymrad över läget inom skolhälsovården.

– Det är väldigt ojämn fördelning av stöd till elever i olika skolor. I skollagen står att det ska finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, kurator, psykolog och specialpedagogisk kompetens. Men det finns ingenting i lagen som säger i vilken omfattning det här ska finnas och det är egentligen upp till varje rektor och varje skola att bestämma hur mycket man ska ha det här.

Enligt Nina Bergman och de andra skolläkarna i Stockholm stad så blir det väldigt ojämlikt. Bland en del skolor som till exempel inte har någon anställd psykolog utan köper in den tjänsten, så finns det en del som köper in frikostigt och en del väldigt lite. Enligt skolläkarna beror det här på att varje rektor måste väga olika kostnader mot varandra för att främst hålla sin budget.

– Ibland kan elever få vänta i åratal på en psykologbedömning, som vi som träffar eleven och föräldrar och lärare tycker att det här är någonting som man skulle ha gjort långt tidigare.

Situationen känns igen av många föräldrar. Såhär säger några av alla dom som hörde av sig till Sveriges radios projekt #kaosklass förra året:

"I dag är min dotter 'hemmasittare' hon har inte varit i skolan på hela höstterminen. Vi väntar fortfarande på att den pedagogiska utredningen ska sammanställas, åtgärdsprogram har inte upprättats..."

"Hon har en fantastik lärare som förstår hennes behov, men i en klass där min dotter är en av fem med speciella behov, hinner läraren inte med att anpassa allt individuellt till varje barn."

Skolläkare Nina Bergman hoppas att dagens protest ska leda till en förändring.

– Dels kan man ställa mer krav på skolorna i vilken omfattning de här kompetenserna ska finnas, man kan ha mer uppföljning hur det ser ut. På vissa ställen i landet har man ju centrala enheter för det här, det ska inte belasta den enskilda skolans budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".