Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i Stockholm. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i Stockholm. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Slottner (KD) om Hägglunds avgång: Oväntat

Efterlyser karismatisk efterträdare
5:13 min

Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna - ett besked som överraskar partiets gruppledare i Stockholm, Erik Slottner (KD).

Göran Hägglund har varit partiledare i elva år, varav åtta år i regeringsställning.

– Elva år på partiledarposten kräver sitt. Det har varit många, fantastiska år. Jag har lärt mig mycket och träffat många fantastiska personer, sa Hägglund vid dagens presskonferens..

Beslutet att avgå fattade han under juluppehållet, säger han. Vem som tar över återstår att se, men frågar man Kristdemokraternas gruppledare i Stockholm, Erik Slottner (KD), blir det inte han.

– Aldrig. Jag trivs alldeles för bra i Stadshuset.

Var det väntat att Hägglund tänker avgå?

– Nej, det var inte väntat. Jag blev väldigt förvånad när jag fick det här beskedet och jag tror att det var få som hade förväntat sig det här överhuvudtaget - i alla fall att det skulle komma nu.

Erik Slottner (KD) fick reda på nyheten via Aftonbladet, och tror att Hägglund helt enkelt känner sig färdig med sitt partiledaruppdrag.

-- Jag tillhörde en av dem som trodde att han skulle fortsätta över valet. Göran Hägglund har lagt en bra grund och har en erfarenhet som jag tror skulle ha varit en fördel 2018. Jag är lite besviken men har full respekt för beslutet.

Ett extra riksting ska inkallas under våren för att utse efterträdaren. Och Slottner (KD) efterlyser flera egenskaper hos en ny partiledare;

– Man ska vara kommunikativ, man ska karismatisk, kunnig och insatt. Förtroendekapitalet har blivit väldigt viktigt på senare tid och man behöver vara en enande kraft.

Vem tror du blir ny partiledare?

– Jag har inget svar på det. Men vi har en jättebra partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, kommunalrådet i Uppsala Ebba Busch och Lars Adaktusson som är europaparlamentariker. Det finns flera andra också.

Erik Slottner (KD) medger att han har en personlig favorit till posten, men vill inte säga vem.

-- Jag vill inte låsa mig vid det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".