Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Recept: Pankopanerad fläskschnitzel

Varje vecka kommer kocken Gösta Rik till oss för att ge oss ett härligt recept. Denna veckan blir det pankopanerad fläskschnitzel med klyftpotatis och gröna ärtor samt citron och kapris.

5 port

Köp hem fem:

1. Benfri fläskkotlett 5 st

2. Gröna ärtor 200 g (frysta går bra)

3. Potatis 1 kg

4. Kapris en liten burk

5. Panko 200 g. Panko är ett japanskt ströbröd som är skuret i flingor, vilket ger en god smak samt blir väldigt krispigt.

Ha också hemma:

- Ägg 3 st

- Mjöl 2 dl

- 1 st citron

- Olja eller smör till stekning

- Salt och peppar

Och så här gör vi:

1. Börja med att tvätta samt klyfta ner vår potatis. Lägg sedan potatisen på en ugnsform och olja in samt salta och peppra potatisen. Sedan kör vi in den i ugnen på 220 grader i ca 30 min.

2. Sedan bankar vi ut våra schnitzlar. Enklast är att lägga köttet i en plastpåse, detta gör vi för att det inte ska stänka på er när ni bankar ut köttet. Enklaste sättet att banka ut är om ni har en "kött- bankare" men det går även bra att banka med en liten kastrull, slå försiktigt på köttet så att det blir ca 0,5 cm tjockt.

Därefter ska vi dubbelpanera. Det gör vi med att förbereda 3 st fat. Fat 1 har vi mjöl på. Fat 2 har vi ägget på (vispa upp 3 st ägg tillsammans med 2 msk vatten). Fat nr 3 har vi vårt panko på. Sedan börjar vi med att mjöla köttet och doppa det i ägget för att avslutningsvis doppa det i panko. Se till att hela köttet är täckt av panko.

3. Sedan steker vi köttet på medelvärme tills det fått fin och gyllene färg, glöm inte att salta och peppra.

4. Koka upp en liten katrull med vatten och låt ärtorna gå i en kort stund.

5 . Duka upp för servering. Ta en fin tallrik med lite av vår potatis på, samt vår gyllene schnitzel och lite av ärtorna och en rejäl klyfta citron ( citron och fläskkött går utmärkt ihop). Avsluta med en tsk kapris. Mums!

Smaklig Måltid

Mvh Gösta Rik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".