Så här nära bygget ligger Grangårdens förskola (t h) Foto. Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Så här nära bygget ligger Grangårdens förskola (t h) Foto. Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio

Buller tvingar barn att bära hörselskydd

1:40 min

För höga bullernivåer gör att de 90 barn på förskolan Gröndalsgården i Hägersten måste ha hörselskydd när de är utomhus. Bygget av nya bostadskvarteret Trekanten Terrass pågår för fullt precis mittemot.

– I tisdags sattes det upp en lapp om att de ska använda hörselkåpor så fort de är ute på gården, säger en förälder som vill vara anonym.

Vad tycker du om det?

-- Det är en extremt dålig arbetsmiljö för dem. Hur ska de kunna höra varandra? Hur ska de kunna kommunicera med varandra? Hur ska de kunna kommunicera med pedagogerna på förskolan? Och vad får det för konsekvenser för deras utveckling och det dagliga lekandet när de inte hör varandra?, säger föräldern.

Vi står på Lövholmsvägen mittemellan högljudda grävmaskiner och förskolan Gröndalsgården. Ljudet inne i förskolan är okej men här utanför har det uppmäts nivåer så höga som 72 decibel vilket är över Naturvårdsverkets riktvärden, det skriver Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning i ett informationsbrev till föräldrarna.

Sprängningarna på bygget ska fortsätta till april och en annan förälder på Gröndalsgården tycker att planeringen är dåligt skött av stadsdelsförvaltningen.

– Ja, framförallt allt de skulle kunna lagt sprängningarna på tider när barnen inte vilar eller förskolan bedriver verksamhet som störs av det, säger en annan förälder som vill vara anonym.

P4 Radio Stockholm har sökt ansvarig tjänsteman vid stadsdelen men inte fått något svar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista