Koranen. Foto: Henrik Montgomery /TT.
Foto: Henrik Montgomery /TT.

Sigtuna stoppar radikal predikant

Kulturchef: Det här kan vi inte acceptera
1:28 min

Sigtuna kommun stoppar en föreläsning med en radikal muslimsk predikant - Haitham al-Haddad. Han har bland annat uttryckt grovt antisemitiska åsikter.

Beslutet att stoppa honom var inte svårt, säger Anders Nebius, chef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Sigtuna.

– När vi fick kännedom om det här evenemanget och gjorde en snabb reseach på den här föreläsaren och vad han står för tog vi ganska snabbt beslutet att det kan man inte acceptera i en kommunal lokal.

Föreläsaren Haitham al-Haddad hade bjudits in av föreningen Märstas unga muslimer. al-Haddad har förordat stening och uttryckt grovt antisemitiska uttalanden. Han har också kallat homosexualitet för en "kriminell handling".

Det var efter att privatpersoner och media uppmärksammat kommunen på vilka åsikter som predikanten sprider som Kulturförvaltningen stoppade arrangemanget på Kulturum i Märsta.

– Vi har riktlinjer vad gäller lokalbokning i kommunen. Misstänker vi att det förekommer hets mot folkgrupp kan vi avboka evenemangen helt enkelt, säger Anders Nebius på Sigtuna kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".