Inte akutellt att införa individuell mätning av varmvatten och värme. Foto: Christine Olsson/TT
Inte akutellt att införa individuell mätning av varmvatten och värme. Foto: Christine Olsson/TT

För dyrt att mäta energi på individnivå

Livh (V): Det beror på kostnaderna
1:14 min

Boende i allmännyttans fastigheter i Stockholm kommer att fortsätta betala gemensamt för värme och varmvatten. Förslaget från den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset, om individuell mätning, kostar för mycket.

– Det har ju kommit en rapport från Boverket som visar att det inte är ekonomiskt lönsamt och det ska vi ta till oss säger Ann-Margarethe Livh (V) som är bostadsborgarråd.

Men varför inte vid renoveringar, ni har ju drivit den här frågan?

– Jag tycker att vi ska göra det vid renoveringar. Men det beror ju lite på, precis som Boverket säger, kostnaderna, säger Ann-Margrethe Livh.

Men för närvarande är det inte aktuellt att införa den här modellen vid renoveringar?

– Inte akut i alla fall, säger Ann-Margrethe Livh.

Istället ska andra tekniska lösningar provas för att sänka energiförbrukningen, dessutom tilläggsisoleras hus och det sätts upp solceller.

Även Hyresgästföreningen menar att det är viktigt att arbeta för en sänkt energiförbrukning men välkomnar beskedet då de menar att den individuella mätningen av framförallt värme slår orättvist.

– Vi har alltid varit väldigt tveksammma eftersom vi ser att det inte går att få någon större energieffektivisering av den åtgärden och vi ser också att åtgärden är dyr. Sedan är det också så att svenska fler bostadshus har ju ingen isolering mellan lägenheterna, vilket gör att det inte går att få en rimlig kostnadsfördelning mellan lägenheterna, säger Hans Dahlin som är energi- och miljöexpert vid Hyresgästföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".