Långfärdsåkare får se upp för hål i isen. Foto: Lars Pehrson/ TT
Långfärdsåkare får se upp för hål i isen. Foto: Lars Pehrson/ TT

Skridskoåkare varnas för pimpelfiskehål i isbanan

"Pimpelfiske och skridskoåkning passar inte ihop"
1:16 min

Pimpelfiskare har borrat hål mitt på den nyplogade isbanan på Lejondalssjön i Upplands Bro, och kommunen varnar nu för att skridskoåkare riskerar köra ner i ett borrhål och skada sig.

Lars Björketun, anläggningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Upplands-Bro, säger till P4 Radio Stockholm att det inte alltid är så lätt att se ett borrhål i isen i tid. Då kan skridskoåkare fastna, snubbla och skada sig, säger han.

Hur kan man komma på idén att borra hål i isen så här?

– Ja det frågar vi oss också, säger Lars Björketun. Vi har inte sett det här tidigare, och det beror antagligen på att pimpelfiskarna känner det är lättare att slippa skotta undan snö och istället sätta sig på den plogade isbanan, säger han till P4 Radio Stockholm.

Det här är nåt som i värsta fall kan drabba skridskoåkare på fler ställen än i Upplands Bro. De flesta kommuner i länet försöker ju ploga upp sjöis-banor på de ställen det är möjligt.

– Långfärdsskridskoåkning är en starkt växande sport, säger Lars Björketun - men det passar inte särksilt bra ihop med pimpelfiske, åtminstone inte på upplogade isbanor.

– Det bästa är ju om skridskoåkarna håller till för sig, och pimpelfiskarna för sig. Då slipper man ju den här skaderisken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".