Stockholms synagoga, Stockhkolms moské och Storkyrkan. Foto: Claudio Bresciani, Marc Femenia och Fredrik Sandberg /TT.
Stockholms synagoga, moské och Storkyrkan. Foto: Claudio Bresciani, Marc Femenia och Fredrik Sandberg /TT.

Religiösa grupper går samman mot hatet

4:28 min

I helgen pågår kampanjen Vägra hata! där flera olika religiösa grupper gör gemensam sak i att stoppa antisemitism och islamhat.

Religionsfientlighet, antisemitism och muslimhat ska inte fortsätta att sprida sig i Sverige. Det anser ledare för en rad religiösa grupper i Sverige. De har undertecknat ett papper där de helt tar avstånd från att hat, våld och aggressivitet sker i religionernas namn.

Konflikter ute i världen kastar sina skuggor också över sverige och ofta används religiösa argument för att legitimera hatbrott och kränkningar.

Kampanjen pågår i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. I samband med bön eller gudstjänst i moskéer, synagogor, kyrkor och andra heliga rum kommer budskapet läsas upp. I Stockholm kommer budkaveln lämnas till Storkyrkan av en muslim och läsas upp av en representant från Judiska församlingen.

– Syftet är att uppmärksamma hatbrott kring religioner. Det händer mycket ute i världen och tyvärr drabbas vi även här i Sverige, säger Kais Atallah som håller i kampanjen under fredagsbönen i Stockholms moské.

Hur är det att vara religiös?

– Det händer att det kastas glåpord efter en, men för kvinnor är det definitivt ännu mer allvarligt. Det kan spottas, det kan skrikas och det kan till och med bli våld. Många muslimer känner sig tyvärr inte trygga. Det är sorgligt oavsett vem det händer, säger Kais Atallah.

Att grogrunden till hatet skulle vara konflikter mellan olika religiösa grupper håller inte Kais Atallah riktigt med om.

– Vi måste lära oss att leva i samexistens här. Ofta får vi ställas till svars för saker som sker i andra länder. Då är det viktigt att hitta de här plattformerna där vi kan träffas och lära känna varandra. Även om vi har meningsskiljaktigheter i olika frågor tycker jag att detta berikar. Vi är människor i slutändan.

Budkaveln från moskén ska lämnas till Stockholms synagoga på lördagen, och därefter till Svenska kyrkan på söndag.

Den fjärde februari är tanken att kampanjen avslutas genom att stafettpinnen, med budskapet, lämnas över till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Texten är en uppmaning att vägra hata och börja älska varandra. Tillsammans kan vi bidra till ett bättre samhälle, säger Kais Atallah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista