Bild från Kriminalvårdens övervakningsfilm som visar den 28-årige man (tv) som idag, 1 november 2011, åtalas för mordet på en 24-årig kvinnlig vårdare (th) på häktet i Flemingsberg. På bilden passerar kvinnan mannen för att låsa upp en rastgård på häktet i Flemingsberg. Videograb: Polisens förundersökning / Handout /TT.
1 av 2
Bild från Kriminalvårdens övervakningsfilm. Videograb: Polisens förundersökning /TT.

Chefer frias för häktesmord

Tre tidigare chefer frias för arbetsmiljöbrott i målet om mordet på en 24-årig vårdare på häktet i Huddinge.

De tre cheferna på häktet i Huddinge var åtalade för arbetsmiljöbrott efter att en kvinnlig vårdare mördades av en intagen hösten 2011. Kvinnan blev överfallen när hon skulle föra den intagne till rastgården.

Åklagaren menade att de tre cheferna inte hade vidtagit åtgärder som skulle ha förhindrat mordet. Men tingsrätten anser inte att åklagaren har kunnat bevisa att häktet Huddinge saknat rutiner som en normalt aktsam arbetsgivare skulle ha infört. Tingsrätten anser inte heller att det går att dra slutsatsen att mordet inte skulle ha inträffat om de extra rutiner som åklagaren efterlyst funnits på plats.

Slutligen har rätten inte ansett det bevisat att någon av de tilltalade haft anledning att räkna med att ett dödsfall skulle kunna inträffa till följd av de bristande rutiner som åklagaren gjort gällande att häktet haft. Samtliga tilltalade har därför frikänts.

Enligt tingsrätten innebär inte kravet att en arbetsgivare ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall att den ansvarige brustit i sina skyldigheter så snart en olycka eller ett dödsfall inträffat.

–  I stället krävs det att denne avvikit från vad som allmänt sett kan anses vara rimliga åtgärder för att en arbetsgivare ska anses ha brustit i sina skyldigheter, skriver rättens ordförande Fredrik Nydén, i ett pressmeddelande från Domstolsverket.

Tre av domstolens sex ledamöter är dock skiljaktiga och vill döma två av de åtalade cheferna för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".