Ombyggnad av Slussen. Tor Edsjö, en av arkitekterna bakom det alternativa förslaget Plan B Foto: Robin Haldert / TT
Tor Edsjö, bakom det alternativa förslaget Plan B. Foto: Robin Haldert / TT

Motståndare tror på stopp för Nya Slussen

"De har missat den viktigaste delen"
6:00 min

Stigbergsgruppen och Plan B anser att Nya Slussen ska stoppas. De två största protestgrupperna mot byggplanerna lyfter fram de brister som nämns i experternas rapport.

– De har inte funderat på vad som händer om bussterminalen i Katarinaberget inte blir av. Det låg utanför deras ansvarsområde. Men därmed har de missat den viktigaste delen av det här projektet, säger Tor Edsjö bakom det alternativa förslaget Plan B.

– Riskerna är oacceptabla faktiskt.

Varken Tor Edsjö eller Ole Settergren från Stigbergsgruppen tolkar rapporten som ett klartecken för bygget av Nya Slussen.

– Under den diplomatiska ytan finns förödande kritik som jag tror kommer hjälpa majoriteten att stoppa alliansens undermåliga Slussen-projekt, säger Ole Settergren från Stigbergsgruppen.

Opinionen mot projektet kommer att stärkas, tror han.

– Jag hoppas att rapporten kommer att göra att Nya Slussen stoppas.

Tor Edsjö bakom det alternativa förslaget Plan B är av samma uppfattning.

– Det finns sex allvarliga anmärkningar. om busstrafiken, cykeltrafiken, gångtrafiken, framkomligheten. Allt måste studeras vidare.

Tor Edsjö poängterar att expertgruppen aldrig fick möjlighet att utreda några alternativ. Det ingick inte i deras uppdrag.

– Att renovera Slussen är det ingen som har tänkt sig.

När expertgruppen la fram sin rapport på måndagen höjdes samtidigt prislappen för projektet, från åtta till tio miljarder.

– Det är uppenbart att Stockholms stad har ljugit fram till valet. Man visste att projektet översteg åtta miljarder, men för att inte frågan skulle blossa upp i valrörelsen ljög man om kostnaden, säger Ole Settergren från Stigbergsgruppen.

Både Stigbergsgruppen och Plan B kommer fortsätta arbetet för att stoppa byggplanerna.

– Vi kommer fortsätta opinionsarbetet för att rädda Stockholm från den här stadsförstörelsen som Nya Slussen innebär, säger Ole Settergren.

– Det är Plan B när Nya Slussen nu går i väggen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".