Ficktjuv. Foto: Janerik Henriksson/Scanpis
Vid stationerna där mycket folk rör sig är stölderna vanligare. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Ficktjuvar slår till vid SL:s biljettautomater

SL: Sedan i julas informerar vi om risken för stölder
1:12 min

Tjuven kikar över din axel när du slår in din kod vid SL:s biljettautomat, och stjäl sedan plånboken ur fickan. Nu varnar polisen för tjuvarnas metod.

Polisen i Stockholm varnar nu för ficktjuvar som slår till vid biljettautomaterna i kollektivtrafiken.

Det nya knepet bland ficktjuvarna är att tjuvkika vilken kod du slår in på SL-automaten och sen stjäla plånboken ur din ficka.

Polisen skriver på sin hemsida att ett större antal fickstölder utförts på det här sättet på sistone i Stockholmsområdet. 

Särskilt utsatt för den här typen av stölder är tunnelbanestationen Slussen.

– Sedan i julas informerar vi ute i trafiken i närheten av våra automater just om det här eftersom det är ett nytt fenomen, men tyvärr är det egentligen samma beteende som man kan råka ut för vis en bankomat, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Enligt henne bör man skydda sin kod och stå så att ingen kan se när man slår in sin kod.

På bankomater finns skydd på sidan av bankomaten, kan det vara ett alternativ?

– Det kan det vara, vi håller på att titta på lösningar. Väggar längs automaterna är inget man sätter upp i en handvändning därför har vi försökt vara noggranna med att informera, eftersom det är det första och snabbaste vi kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".