Foto: Helena Landstedt/TT
Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Professor: Bostäder på billig mark rättar till marknaden

"Söderort särskilt intressant"
1:40 min

Priserna på andrahandshyr fortsätter att stiga. Då är det nödvändigt att bygga hyreslägenheter med lägre hyror och på platser där markpriserna är lägre, menar Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH.

Hans Lind är professor på KTH, han menar att billiga bostäder på rätt plats kan vända utvecklingen på bostadsmarknaden.

– Vi kan inte bara bygga i de centrala delarna av stan utan måste också bygga enklare bostäder lite längre ut i regionen, säger han.

Förra regeringens åtgärder för att snabbt få fram fler lediga bostäder blev i stora delar en besvikelse, säger professor Hans Lind.  Som vi kunde rapportera i Stockholmsnytt morse förenklades reglerna i flera steg för att göra det mer lönsamt att hyra ut tomma bostadsrättslägenheter.

I dag det finns visserligen fler tillgängliga bostäder, men inte så många som politikerna hoppades, och hyresutvecklingen har inte mattats av - tvärtom.

En etta i andra hand på Kungsholmen kostar idag i genomsnitt 9000 kronor i månaden. Professor Hans Lind sa så sent som i december i Radio Stockholm att det behövs nya bostäder också för fattigare människor, byggda på mark som inte fullt så dyr som i innerstan.

Siffrorna nu som beskriver den havererade andrahandsuthyrningen gör det här än mer akut säger han.

– Jag tror att söderort är särskilt intressant, där är utgångspriset på marken lägre. Bygg i Farsta, riv  Larsboda industriområde, det är inte så att alla rika människor vill bo där så det kommer bli åtkomligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".