Elin Lucassi är serietecknare, illustratör och skribent.Elin Lucassi är serietecknare, illustratör och skribent. Pressbild: Henrik Mårtensson.
Elin Lucassi är serietecknare, illustratör och skribent. Pressbild: Henrik Mårtensson.

Elin Lucassi släpper seriebok

"Jag skriver aldrig folk på näsan"
2:27 min

Hon tecknar kvinnor som onanerar och mäter sitt könsorgan. Men serietecknaren Elin Lucassi möts sällan av hat.

I dag släpps boken Jag är den som är den av serietecknaren Elin Lucassi. I bokdebuten leker Elin med rollerna manligt och kvinnligt genom att låta de kvinnliga figurerna göra saker som oftast förknippas med män - som att mäta och döpa sitt könsorgan.

Vissa blir provocerade och upprörda av Elins Lucassis teckningar. Men till skillnad från många andra serie- och satirtecknare är det inte många som hör av sig till Elin med hat och hot.

– Det är väldigt sällan, och jag hart funderat ändå på varför. Jag tänker mig lite att det är för att jag aldrig skriver någon på näsan. Det är väldigt mycket humor och serier som jag ritar ser ju ganska roliga ut och det är lite avväpnande.

Elin Lucassi strävar efter att väcka frågor hos läsaren, oavsett om det handlar om genusfrågor, mansrollen eller huruvida kvinnor borde onanera mer i grupp.

En serietecknare som hon måste vara bekväm med sin egen kropp. Eller?

– Inte särskillt. Eller jo, det har blivit väldigt mycket bättre. Men det finns väldigt mycket tryck att man ska ha en viss typ av kropp. I stort sett alla jag känner har problem med sina kroppar på olika sätt - jag med. Jag tror att det verkligen är något vi måste kämpa för, att kunna vara mer avslappnad i sig själv.

Under kvällen är det releasefest med Kartago bokförlag på Folkbaren på Södermalm. Här kommer Elin sitta och sälja och signera sin seriebok.

– Jag har inget emot att folk står och stirrar på mig, säger hon och berättar att allmänheten är välkommen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".