Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Marc Femenia/Scanpix
Foto: Marc Femenia/TT.

Skilda reaktioner på Kaplans (MP)andrahandsutspel

M: Det får inte bli ett minskat utbud igen
1:34 min

P4 Stockholms granskning av marknaden för andra handsbostäder har väckt många reaktioner. Bostadsminster Mehmet Kaplan (MP) vill se över reglerna för andrahandsuthyrning, vilket alliansen anser är onödigt.

Josefine Qvarfordt, ordförande för studentorganisationen Jusek Student, välkomnar bostadsministerns initiativ.

– Vi ser bostadsmarknden för unga, och för studenter i allmänhet som ett jättestort problem. Därför ser vi gärna att man utreder mer på den fronten, säger hon.

Varför då, är det inte bra om det blir fler bostäder som kan hyras ut?

Det är bra om det blir fler, det man kan fråga sig är ju på vilket sätt det sker.

Att betala marknadsmässiga andrahandshyror är inte så lockande, tycker ni?

– Nej, precis så är det, säger Josefine Qvarfordt till P4 Radio Stockholm.

Genom att göra det svårare för bostadsrättsföreningar att neka medlemmar att hyra ut sina bostäder, och samtidigt införa marknadsmässiga andrahandshyror, menade Alliansens att tiotusentals fler bostäder skulle hyras ut.

Så har det ännu inte blivit, enligt bostadsforskare Hans Lind på Kungliga Tekniska Högskolan. Istället har andrahandshyrorna ökat rejält, samtidigt som mäklare ser att allt fler bostäder säljs i rent spekulationssyfte. 

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sa i P4 Stockholm på torsdagen att han vill gå till botten med hur regeländringarna har påverkat prisbilden - om utbudet av bostäder har blivit större eller mindre efter den förra regeringens reformer. Kaplan (MP) tänker ge Boverket i uppdrag att se över frågan.

Studentorganisationer, som till exempel Jusek Student välkomnar det här, medan reaktionerna från det politiska motståndarlägret tvärtom är negativa.

– Det var ju Alliansen som drev igenom regeländringarna för att få fler tillgängliga bostäder, säger Eva Thalén-Finné (M), ledamot av riksdagens civilutskott.

Hon tolkar utspelet från bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) som en strävan efter att minska utbudet av bostäder.

– Att kartlägga vad som har hänt har jag inga problem med, säger hon. Men jag tolkar ministerns uttalande som att han vill gå in och minska utbudet. Alliansens skäl till att genomföra de här förändringarna var ju att vi ville öka antalet lagliga, icke-svarta andrahandsuthyrningar, säger Eva Thalén-Finné.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".