Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio

Barn far illa i missbrukarfamiljer

Stiftelsen Trygga Barnen: Ge barnen mer stöd i tid..
1:36 min

Barn till missbrukande föräldrar har större risk att än andra barn att själv bli missbrukare och det är också vanligare med självmord i den här gruppen. Det visar ny forskning och nu ställs krav på att de här barnen ska få hjälp i tid så att de inte får problem som vuxna.

– När jag förstod att pappa hade problem med alkoholen började jag hälla ut och gömma alkohol vilket gjorde att jag fick ett jättestort kontrollbehov som inte bara utspeglade sig mot pappa utan på mycket annat, säger Olivia Trygg, generalsekreterare för Stiftelsen Trygga Barn.

Barn till missbrukande föräldrar far mycket illa. Nya forskningsrön från Karolinska institutet i Solna och Stockholms universitet som presenteras på DN:s debattsida idag, visar att barn till missbrukande föräldrar har sju gånger högre risk än andra barn att utveckla ett eget missbruk. Det är också vanligare med självmord i den här gruppen. Förutom hälsan så påverkas även skolgång och senare arbetslivet i vuxen ålder visar forskningen.

– Jag trodde inte på mig själv. Jag var inte särskilt bra att presentera i skolan så jag just kände att jag ändå inte kunde bli nåt när jag blir stor, säger Olivia Trygg.

Socialstyrelsen har tagit fram utbildningar och riktlinjer till dom som jobbar inom landstinget med beroendefrågor och inom kommunernas socialtjänst. Men det behövs mer menar artikelförfattarna på DNdebatt. Stiftelsen Trygga barnen är en av artikelförfattarna och de jobbar mycket mot skolan.

– Vi ger lärarna självförtroende att se dom här barnen och hjälpa dem vidare, säger  Olivia Trygg, generalsekreterare för Stiftelsen Trygga Barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".