Natt på Museet 3. Foto: Fox Movies.
1 av 3
Natt på Museet 3. Foto: Fox Movies.
Cirkus Imago. Foto: Folkets Bio.
2 av 3
Cirkus Imago. Foto: Folkets Bio.
Channing Tatum och Mila Kunis i Jupiter Ascending. Foto: Fox Movies.
3 av 3
Channing Tatum och Mila Kunis i Jupiter Ascending. Foto: Fox Movies.

Veckans biofilmer inga kioskvältare

Betyg på Natt på museet, Cirkus Imago och Moln över Sils Maria
4:16 min

Ben Stiller är tillbaka på museet och Morgan Alling får jobb på cirkus. Lägg till filmstjärnor i Alperna och en rymdhistoria som spårar ur, så har ni veckans filmrecensioner.

I Natt på Museet 3 möter vi återigen Ben Stiller, som nattvakten Larry Daley. Och Robin Williams han spela in hela filmen som Theodore Roosewelt - en av alla dom historiska personer som får liv på natten på museet. Den här gången tar nattvakten Larry med sig alla vänner inklusive apan till London och British Museum. Anledningen är att en gyllene tavla som gjort att alla fått liv på natten, håller på att mista sin kraft och i på British Museums egyptiska avdelningen finns den ende som kan återställa kraften.

Natt på Museet 3 är rätt bra familjeunderhållning, här finns spänning och en hel del humor, och fler skämt som kan uppskattas av vuxna den här gången. Jag ger en trea till Natt på museet 3. Jag tycker faktiskt att den är bättre än de två tidigare Natt på museet-filmerna.

Morgan Alling har gjort en barnfilm i cirkusmiljö, den är tänkt för barn kring fem år och uppåt och bygegr på TV-serien Cirkus Imago. Nu kommer alltså filmen Cirkus Imago, 47 minuter lång, ett kortare bioformat och allt utspelar sig på cirkusen. 

Lite jagande i staden sker också men annars är filmen full av akrobatik, clowneri och jonglering. Och jag tycker att det här borde fungera för de små barnen med föräldrar. Det är skratt och det är lite spänning. Mitt betyg till Cirkus Imago blir en trea.

Jupiter Ascending är en rymdaction, här ser vi Channing Tatum som soldat från en annan planet och Mila Kunis som har krafter som universums drottning vill komma åt - ett arv hon fått som inte själv känner till där hon går och städar toaletter i storstan tillsammans med sin ryska mamma och moster. Nu hotas hon av drottningen och dödspatruller skickas till jorden.

Men handlingen haltar och istället för att putsa på manus så har man bara ökat ljudet och alla effekter och kastat in lite udda rymdnamn. Jag blev snarare sömning än engagerad och ger en etta till Jupiter Ascending.

Moln över Sils Maria, en lite märklig titel kanske. Sils Maria är en plats dit skådespelaren Maria Enders reser med sin assistent. Juliette Binoche spelar Maria Enders och Twilight-skådespelaren Kristen Stewart, assistenten. Maria ska göra en nyinspelning av filmen hon slog igenom med. Då spelade hon en ung kvinna i pjäsen, nu spelar hon hennes chef, en äldre kvinna som åtrår den yngre. Den unga kvinnan ska nu spelas av en ung Hollywood-stjärna.

Vi följer Marias kval och tankar på tiden som flytt, hon jämför sig med den hon en gång var. Och Moln över Sils Maria blir till ett psykologiskt drama, ganska stillsamt. 

Jag upplever det som ganska tråkigt en bit in i filmen, men det blir bättre mot slutet. Mitt betyg till Moln över Sils Maria blir en trea.

I filmen Storm över Anderna får vi vara med under Josefins möten med folket i föräldrarnas hemby, se henne höra sanningar hon inte kände till, stillatigande ta emot och begrunda.

Josefin reser sen hem med en helt ny berättelse. Jag ger Storm över Anderna en stark trea i betyg. Det finns frågor jag skulle velat ha svar på efteråt, och en del mer fakta om konflikten mellan gerillan och militären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".