Båtfolket gläds över sjöväderprognoserna. Foto: Henrik Montgomery, TT
Båtfolket gläds över sjöväderprognoserna. Foto: Henrik Montgomery, TT

Stockholms skärgård får tillbaka väderstation

"Folk härute är glada för att väderstationen är tillbaka"
1:21 min

SMHI har äntligen fått en ny väderstation på plats igen i Stockholm skärgård. Den gamla stationen vid Stavsnäs fick tas bort i fjol då fastighetsägaren inte längre ville ha den på sin tomt.

– Vi skruvade upp den nya stationen i veckan som gick, berättar SMHI:s tekniker Johan Nilsson för P4 Radio Stockholm.

– Av reaktionerna att döma är den välkommen. Den verkar ha varit saknad härute sen den försvann, säger han.

Det var förra våren som SMHI:s väderstation i Stavsnäs monterades ner. Den nye markägaren ville inte ha någon väderstation på sin mark.

Det innebar stopp, och tyst i radion,  för vind och temperaturrapporteringen från Stavsnäs - efter att ha varit i gång sen 1976 alltså i nästan 40 år.

Speciellt besvärligt har det blivit för boende i Stockholms mellersta skärgård - och inte minst båtfolket eftersom den helautomatiska stationen i Stavsnäs varit ensam i sitt slag om att lämna väderobservationer, alltså vindstyrka och vindriktning, från Stockholms innerskärgård.

Men nu ljusnar det återigen på väderfronten. I tisdags kunde SMHI:s tekniker monterade upp en ny väderstation på Skarpö utanför Djurö.

-- Det är glädjande inför våren, och framförallt den kommande båtsäsongen, säger Johan Nilsson på SMHI.

– Som det ser ut ny kommer den nya väderstationen kunna sitta på plats och fungera under lång tid framöver på den här platsen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".