Fler ensamkommande barn går under jorden

1:53 min

Allt fler ensamkommande flyktingungdomar går under jorden, visar nya siffror från Migrationsverket. Nu vill Rädda Barnen att Länsstyrelsen gör en kartläggning.

Artonåriga Eliyas från Aghanistan är en av de som inte får stanna.

– Jag vet inte vad som kommer att hända när jag kommer till Afghanistan. Där finns krig överallt och många talibaner och bomber och sådant. Jag känner mig jätterädd faktiskt, säger han.

Eliyas som precis fyllt arton år och pluggar elteknisk linje på gymnasiet samtidigt som han gör praktik på två olika företag har en dröm. Han vill bli dataingenjör och komma tillbaka hit till Sverige och jobba. Och Eliyas tänker inte gå under jorden, säger han.

– Jag tänker inte gömma mig. Jag väntar på Migrationsverket, säger Eliyas.

Känns det inte hopplöst att bara gå och vänta då?

– Absolut. Men vad ska jag göra annars? Det är inte jag som bestämmer, fortsätter han.

Många andra ungdomar som lever med ett avvisningsbeslut här i länet väljer till skillnad från Eliyas att hoppa av - att gå under jorden - och hellre leva som papperslösa än att skickas hem.

Josefin Michanek arbetar som psykolog på Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer.

– Det är inte ovanligt att man blir erbjuden att sälja sex. Det har vi flera ungdomar som berättat om. Så det är klart att det är enorm utsatthet, säger Michanek.

Enligt nya siffror från Migrationsverket var siffran för antalet avvikande ensamkommande ungdomar i länet förra året den högsta på tio år. På ett decennium har över 2 000 gått under jorden och nästan 900 av dem är nu vuxna och fortfarande saknade i myndighetens register.

Men eftersom ingen vet hur många som finns här nu tycker Rädda Barnen att det är dags att Länsstyrelsen gör en kartläggning.

– Och det är ett ökande problem som vi ser att ungdomar lever kvar som papperslösa och hamnar i en enormt utsatt situation. Och där skulle vi gärna vilja se en ökad kunskap och kartläggning kring det, säger Josefin Michanek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista