Bild på Fredrik Ståhle som står vid förarplatsen på en polisbil.
Foto: Maria Repitsch.

Förhöjd säkerhet vid presidentbesök

Polisen: Det är en ganska hög hotbild
1:41 min

Det råder förhöjd säkerhet i Stockholm inför det att palestiniernas president Mahmoud Abbas inleder sitt Sverigebesök i eftermiddag.

Fredrik Ståhle, tillförordnad poliskommissarie, som ansvarar för eskorten av president Abbas under Sverigebesöket säger att polisen står inför flera utmaningar.

– Vi har ju en huvudväg och så har vi ett antal alternativvägar som vi kan ta om det skulle bli stopp eller blockeringar. Om det blir ett attentat har vi också en plan för det. Vi har ett sjukhus som vi åker till eller flera andra platser som är säkra som vi kan föra presidenten till. Om det blir ett attentat så måste vi lämna platsen snabbt. Och då är det säkerhetspolisen som tar ansvar för närskyddet och tar personen till sjukhus eller till en annan plats som är säker, förklarar Fredrik Ståhle.

USA:s president Barack Obama bevakades med de högst tänkbara säkerhetsåtgärderna, då han besökte Stockholm år 2013. Dagens besök av den palestinska presidenten Mahmoud Abbas har också han en stor säkerhetsbevakning - trots att dagens gäst inte omfattas att fullt så omfattande säkerhetsåtgärder.

Men gemensamt i polisens bevakning är att hotbilden mot de gästande presidenterna förs över på de personer som de träffar.

Nu på morgonen ska Fredrik Ståhle och hand kollegor göra en sista kontroll av alla färdvägar som kan bli aktuella. Vilken väg det slutligen avgörs i eftermiddag när presidenten har anlänt.

– Det är en ganska hög hotbild. Också bland dem han träffar som får en överförd hotbild, som man måste tänka på, säger Fredrik Ståhle.

Allmänheten kommer att påverkas vid de tillfällen som president Mahmoud Abbas förflyttas mellan olika adresser. Då kommer gatorna att spärras av.

– De flesta besöksplatser är i centrala Stockholm. Det innebär att när vi förflyttar oss mellan olika platser så kommer det att vara korta avstängningar för övrig trafik så att vi har fri väg. Det kommer att vara platsbevakning av poliser. Vanligt folk kommer inte att komma i närheten. Även gångtrafikanter och cyklister hålls undan, berättar Fredrik Ståhle.

Bilar som parkeras runt Grand hotell i Stockholm som är det hotell där presidenten kommer att kommer att köras bort under den tid som presidenten bor där.

– Det är för att inte riskera att någon placerar ut explosiva ämnen i någon bil, förklarar Fredrik Ståhle vid trafikpolisen. 

Totalt kommer mellan 100 till 150 polisers arbete att styras från polisens ledningscentral de kommande två dygnen med allt från arbetsuppgifter trafikövervakning, personskydd, hotelletbevakning både invändigt och utvändigt.

– Till vår hjälp har vi en helikopter som ser alltihop från ovan. Och som har videolänk till ledningscentralen i polishuset. Vilket är till vår hjälp att orientera oss men också till för att bevaka säkerheten, berättar Fredrik Ståhle som är tillförordnad poliskommissarie vid trafiksektionen i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".