Tunnelbaneresenärer läser Metro. Foto: Gunnar Seijbold /TT.
Lyft blicken i t-banan, uppmanar Läkarmissionen. Foto: Gunnar Seijbold /TT.

Sudda bort din sura min

"Det här är något vi alla faktiskt kan"
2:40 min

Lämna parkeringsplatsen till bilen bakom och erbjud din sittplats på tunnelbanan till någon som behöver den. Det är Vänliga veckan och läge bjuda någon på ett extra leende.

– Därför har vi skapat en vänlighetsutmaning som man hittar på vänligaveckan.se. Själv gav jag tidningsbudet thé imorse - en Liljeholmsblandning som jag hängde på dörren, säger Eva Nordenstam von Delwig på Läkarmissionen.

Läkarmissionen införde Vänliga veckan 1946. Då berättade en trafikräknare att han under sex timmar hade sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. När Läkarmissionens grundare Harry Lindquist hörde detta ville han skapa "sju lyckliga dagar som kan bli flera".

– Man kan ge bort parkeringsplatsen till den bakom, ge någon lift och lägga ner mobiltelefonerna i tunnelbanan och se om det är någon som behöver sitta. Nu kan man ju nästan vara 80 år och gravid samtidgt och ändå märker ingen att man behöver sitta för alla tittar i mobilen, säger Eva Nordenstam von Delwig.

P4 Stockholm träffar en person på T-Centralen som berättar att han nyligen hjälpte en farbror hem, en kvinna som gjorde frukost åt sin man på morgonen och en man som var vänlig nog att hälsa på sina föräldrar i Jämtland.

Vänligheten verkar redan har infunnit sig, redan på veckans första dag.

– Jag försöker alltid vara snäll. Jag var snäll mot min pojkvän igår när jag städade och gjorde matlådor åt honom, säger Katarina Svan på T-Centralen.

– Men det är hans tur nästa gång, säger hon och skrattar.

Att förändra världen eller sig själv kan ofta vara ganska svårt. Men när det gäller att vara vänlig mot medmänniskor är det tvärtom ganska enkelt, säger Eva Nordenstam von Delwig på Läkarmissionen.

– Det är ju någonting som vi alla faktiskt kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".