Flykting från Libyen. Foto: Yvonne Åsell /TT.
Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Yvonne Åsell /TT.

Länsstyrelsen vill få bättre koll på flyktingbarn

Allt fler ensamkommande flyktingbarn går under jorden. Det visar nya siffror från Migrationsverket. Nu ska Länsstyrelsen försöka få myndigheterna att samarbeta bättre.

– Vi vill skapa bättre rutiner för samarbetet mellan socialtjänst, polis, gode män, Migrationsverket och andra aktörer. Det arbetet sätter vi igång just nu, säger Amir Hashemi-Nik, utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

En inbjudan till en särskild samverkansgrupp förbereds i nuläget och arbetet ska pågå under 2015. Både myndigheter och civilsamhället kommer att bjudas in. Det säger Amir Hashemi-Nik som även stött på problemet med ensamkommande flyktingbarn som går under jorden i den utredning Länsstyrelsen gjorde om barn och trafficking 2012.

– Det är många barn som försvinner som är utsatta för människohandel, det är också en väldigt viktigt målgrupp som vi måste titta på, säger han.

Men någon kartläggning av hur många ensamkommande flyktingungdomar som hoppat av och lever utan papper i länet just nu, alltså en sådan kartläggning som Rädda Barnen efterfrågat, har inte Länsstyrelsen inplanerad.

Amir Hashemi-Nik menar att det är viktigt att förtydliga ansvaret bland berörda aktörerna när ett ensamkommande barn valt att gå under jorden eller försvunnit.

– Vi måste se till så att alla vet vem som är ansvarig för vad. Och jobba förebyggande så att färre väljer att gå den vägen, säger han.  

P4 Stockholm har också sökt migrationsminister Morgan Johansson från socialdemokraterna men inte fått en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".