Bromma flygplats. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

SAS vd öppnar upp för stängning av Bromma

"Kan värdera ett alternativ"
1:52 min

SAS vd Rickard Gustafson ger sig nu in i debatten om Bromma flygplats. Enligt honom går det att klara sig utan Bromma, förutsatt att man dessförinnan investerat i Arlanda.

– En direkt nedläggningen just nu skulle bli stora problem för Stockholm och för landet som helhet. Däremot kan man värdera att ett alternativ till att fortsätta investera långsiktigt på Bromma är att lägga de pengarna på Arlanda istället och bygga ett starkt Arlanda som succesivt då kan ta över en del av trafiken från Bromma.

Efter valet har debatten varit stor kring Bromma Flygplats vara eller icke vara. Miljöpartiet är inne på att lägga ned den, medan andra partier vill ha kvar Bromma.

Näringslivsföreträdare har propagerat för att Bromma ska vara kvar. Bland annat sa finansmannen Jacob Wallenberg, som bland annat är vice ordförande i just SAS styrelse, att bägge flygplatserna behövs så sent som i november.

Även om SAS vd Rickard Gustafson säger att det inte bara går att lägga ned Bromma direkt menar han att ett utbyggt Arlanda med ytterligare investeringar kan vara ett fungerande alternativ om Bromma läggs ned. Det kan också finnas fördelar med att samla trafiken på en enda flygplats, säger han.

– Ju större trafikflöden vi får in i samma nav, så blir det större underlag för att skapa transferflöden. Det skapar kanske större möjligheter för fler bolag att våga öppna mer direktproduktion till nya destinationer och så vidare. Det kan också skapa en bättre tillgänglighet för Sverige, säger Rickard Gustafsson, vd på SAS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".