Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Arkvibild. Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Täby kommun ska ta emot fler flyktingar

Leif Gripestam (M): Trycket är högt och alla måste vara med och hjälpa till
1:06 min

Täby kommun har kritiserats för sitt låga flyktingmottagande. Nu har kommunfullmäktige beslutat att ta emot fler under det kommande året.

Moderaten Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande, säger att trycket på Sverige är högt och att alla måste vara med och ta emot flyktingar. Tidigare har kommunen motiverat det låga mottagandet med att det funnits för få hyresrätter för social förtur.

– I den här allvarliga situationen som uppstått nu måste alla vara med och hjälpa till och anstränga sig ännu mer. Långsiktigt är det inte hållbart om vi inte skapar nya förutsättningar för en ny bostadsituation. Men just nu får alla hjälpa till och vi får ta till de lägenheter vi har till förfogande för social förtur. Men jag vill understyrka att Täby har hjälpt till hela tiden, säger Leif Gripestam.

Täby kommun har enligt Leif Gripestam ett par hundra lägenheter de kan använda och erbjuda. Från att förra året ha tagit emot 30 personer har Täby beslutat att ta emot 106 personer som fått uppehållstillstånd och nu behöver bostad. Det var en enig kommunstyrelse som tog beslutet, enligt Leif Gripestam.

Han säger också att det är möjligt att flyktingmottagandet i kommunen kommer att öka ytterligare.

– Som det verkar nu är det ett väldigt tryck på Sverige, och vi får se vad som händer men mycket talar ju för att det kommer att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".