Knut Ståhlberg
Knut Ståhlberg. Foto: TT

Radiolegenden Knut Ståhlberg död

Knut Ståhlberg gäst i P4 Extra
17 min

Journalisten och författaren Knut Ståhlberg är död. Ståhlberg har framför allt jobbat för SVT och SR. Han blev 95 år gammal.

Knut Ståhlberg föddes 1919 i Stockholm.

Under sina många år som journalist har han bland annat arbetat som programledare för Rapport och som utrikeskorrespondent för Aktuellt.

Stig Fredrikson började utrikeschef på Aktuellt på slutet av 1970-talet då Ståhlberg jobbade som korrespondent, framför allt från Paris, dit han flyttade redan efter andra världskriget 1945.

– Jag kände honom som en fantastiskt duktig kollega men också som en fantastisk författare på senare år. Han var väldigt lätt att arbeta med, han utförde alltid alla beställningar till full belåtenhet, säger Fredrikson.

Förutom att han minns Ståhlbergs yrkesskicklighet minns han också flera hjärtliga möten i Paris.

– Jag besökte honom i Paris några gånger och då var han oerhört generös och hjärtvänlig, säger han.

Ståhlberg har skrivit flera böcker, bland annat självbiografin "Storklockan i Paris" (1995) och biografin över Charles de Gaulle (2004). 2006 utnämndes han till riddare av den franska hederslegionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".