Annie Seel om mardrömmen i Dakarrallyt

1:00 min

För första gången skulle Annie Seel från Stockholm köra Dakarrallyt med bil. Men i januari blev det tvärnit för "Öknens drottning".

Annie Seel har kört världens tuffaste tävling, Dakarrallyt, fem gånger på motorcykel och kommit i mål i alla lopp.

I år skulle hon första första gången köra med bil, som kartläsare åt teamägaren Paul Round.

– Jag var supprtförare till två andra och var tvungen att ligga bakom dem. Tyvärr var de väldigt långsamma så jag tänkte "hur ska det här gå". Vi skulle köra världens svårare tävling och så var de för långsamma.

Tävlingen startade den 4 januari och pågick under 13 tuffa tävlingsdygn. I snitt skulle förarna köra 70 mil om dagen genom i Argentina, Bolivia och Chile.

Men Annie Seel tvingades avbryta tävlingen. Teamet fick punkteringar, styrservot och bärarmarna till hjulen krånglade och vid ett tillfälle välte hela bilen. När växellådan gick sönder efter femte sträckan fick teamet till slut kasta in handduken.

– När man tappar tid blir det natt och då ska man köra ökenrally i natten. Man kör på grejer, det blir punkteringar, bilen går sönder, vi körde fast. Till slut hade vi så mycket problem att vi inte kunde fortsätta.

Annie Seel visste att Dakarrallyt skulle bli oerhört tufft. Men årets lopp var värre än någonsin.

–  Det var en riktig mardrömsresa. Jag kanske sov en timme per natt i tre dygn och då är man ganska mör, säger Annie Seel som ändå tänker göra ett nytt försök nästa år.

Men då ska hon köra själv.

– Jag har lärt mig jättemycket och nästa år när jag kör ska jag inte vänta på någon.