De personer som sovit på Sergels torg avhystes. Foto: Max Pröckl/ Sveriges Radio
De personer som sovit på Sergels torg avhystes. Foto: Max Pröckl/ Sveriges Radio

Stockholm häver avhysningsstopp av EU-migranter

"I höstas sa vi att vi avvaktar avhysningar tills vi hittat alternativ och det är det vi har gjort nu"
1:23 min

Stockholm stad häver stoppet för avhysningar av EU-migranter. Men för att tvinga bort hemlösa från en plats måste det finnas sovplatser någon annanstans.

När de rödgrönrosa blev ny majoritet i Stadshuset efter valet satte de ett tillfälligt stopp för avhysningar av EU-migranter. Men under onsdagsmorgonen tvingades ändå ett 50-tal hemlösa lämna Sergels torg, som de använt som boplats. Polisen plockade bort wellpapp, lastpallar och annat från plattan. 

Enligt polisen fick de hemlösa plats på ett tillfälligt boende i Vårberg.

– I höstas sa vi att vi avvaktar avhysningar tills vi hittat alternativ och det är det vi har gjort nu och håller på att fortsätta att göra, säger Ewa Larsson (MP) vikarierande socialborgarråd i Stockholm.

I slutet av januari togs beslut i kommunstyrelsen med syfte att hjälpa utsatta EU-migranterna. Bland annat satsas 5,3 miljoner på att öppna evakueringslokal. Dessutom ska att speciellt team jobba med frågor som bland anant rör EU-migranterna i Stockholm.

Men enligt socialborgarråd Ewa Larsson (MP) är det i slutänden upp till varje stadsdel att avgöra om ett läger ska tömmas på folk eller inte.

– Varje stadsdel tar ju själva kontakt med teamet och säger hur de vill göra. Hur långt de har kommit vet inte jag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".