Niclas Lindberg, generalsekreterare i svensk biblioteksförening. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
1 av 2
Niclas Lindberg, generalsekreterare i svensk biblioteksförening. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
Barnböcker
2 av 2
Bibliotek. Foto: Sören Andersson /TT

Brister i många skolbibliotek

Svensk Biblioteksförening: Obegripligt
1:51 min

I Stockholms län har Skolinspektionen sedan 2012 hittat nästan hundra skolor som har brister i sina skolbibliotek. Svensk Biblioteksförening varnar för att det kan påverka ungas läsutveckling.

Niclas Lindberg, generalsekreterare i svensk biblioteksförening säger att avsaknaden av skolbibliotek är en av orsakerna till att vi har en negativ läsutveckling.

– Det är något som oroar jättemånga just nu. Och samtidigt sätter man inte till tillräckligt med resurser för att leva upp till den lagstiftning som finns. För mig är det obegripligt.

Den nya skollagen som säger att varje elev måste ha tillgång till ett skolbibliotek trädde i kraft 2012. Sen dess har det hittats brister i ungefär var tionde undersökt skola när det gäller just skolbiblioteken enligt Skolinspektionens statistik fram till förra hösten. Men ett skolbibliotek måste inte ligga i skolan, säger undervisningsråd Ulrika Palm.

– Är det så att man ligger i nära anslutning till exempelvis ett stadsbibliotek och har ett aktivt användande som det finns rutiner för då har eleverna tillgång till bibliotek.

Men Niclas Lindberg tycker att det är fel. Ett skolbibliotek ska finnas i skolan. Och där ska finnas särskilt utbildad bibliotekspersonal, menar han. Något som lagen idag inte kräver.

– I det läge vi befinner oss att läsförståelsen nu sjunker så måste man göra någonting. En skärpning av lagen och mer resurser. Det måste till.

I Stockholms län har Skolinspektionen sen 2012 hittat nästan hundra skolor som har brister i sina skolbibliotek. Alexander som går femte klass i Soldalaskolan i Södertälje och gillar deckare tycker att det är viktigt att samhället tar till vara på barnens läsintresse.

– Alltså alla vill att barnen ska utveckla sin läsning här i Sverige. Och då måste man ju kunna gå och låna böcker. Om man inte kan gå och låna böcker så kan man ju inte bli bättre på att läsa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".