Simon Safari
Simon Safari från Hyresgästföreningen är rädd för spekulation. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Hyreslägenheter blir bostadsrätter på Albyberget

Hyresgästföreningen rädd att det blir spekulation
3:32 min

Bostadsbolaget Mitt Alby vill sälja en del av sina lägenheter på Albyberget i Botkyrka genom ombildning till bostadsrätter.

De första informationsmötena för boende hölls den gångna veckan, och bolagets vd Mattias Tegefjord säger att intresset är stort.

– Vi har valt ut tre mindre huskroppar som vi tycker verkar extra lämpliga, och träffar då individuellt de som bor i respektive hus. I två av husen har vi haft möten, och intresset är väldigt stort. Man är väldigt nyfiken på det här och ser det som en spännande möjlighet.

Ni har sagt att högst tio procent av de 1300 lägenheter som finns på Albyberget ska ombildas. Vad gör ni om det är fler som faktiskt vill köpa sina lägenheter?

– Vi har satt ett tak på tio procent av det enkla skälet att vi är ett bolag som äger och förvaltar hyresrätter långsiktigt. Vi tror på hyresrätter och vill också på sikt växa så att vi får fler hyresrätter. Så vi har satt ett tak på max tio procent, och är det fler som är intresserade så kommer vi inte att kunna gå alla till mötes, säger Mitt Albys vd Mattias Tegefjord.

Många var upprörda när kommunägda Botkyrkabyggen sålde 1300 hyreslägenheter på Albyberget till det nybildade bolaget Mitt Alby 2013, men försäljningen genomfördes ändå. Och nu har alltså Mitt Alby inlett sina planer på att ombilda upp till tio procent av lägenheterna till bostadsrätter.

Simon Safari är ordförande i Hyresgästföreningen i Botkyrka, och han gillar inte planerna på ombildning.

– Jag tycker att det är negativt ur vår synpunkt att hyresrätter försvinner från kommunen, oavsett om det är privata eller allmännyttan.

Skulle du kunna se någonting bra med om ett antal lägenheter på Albyberget blir bostadsrätter?

– Det får gärna bli så om hyresgästerna vill det. Vi står inte i vägen, men vi är rädda att det blir spekulation, säger Simon Safari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".