Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tiggare Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
1 av 6
Tiggare Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
Filadelfiakyrkan låter fattiga EU-medborgare bo familjevis i lokalerna. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
2 av 6
Ett av Filadelfiakyrkans rum där familjer får lägga ut madresser på golvet om nätterna. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
Veronica Wolgast Karlberg jobbar på Socialförvaltningen med frågan om fattiga EU-medborgare i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
3 av 6
Veronica Wolgast Karlberg jobbar på Socialförvaltningen med frågan om fattiga EU-medborgare i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
Sören Eskilsson och Torbjörn Söder från Filadelfiakyrkan. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
4 av 6
Sören Eskilsson och Torbjörn Söder från Filadelfiakyrkan. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
Filadelfiakyrkan i Spånga öppnar sina lokaler på natten för familjer. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
5 av 6
Filadelfiakyrkan i Spånga öppnar sina lokaler på natten för familjer. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
Tiggare i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
6 av 6
Tiggare i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio

Fler sovplatser för fattiga EU-medborgare i Stockholm

Tio familjesovplatser för fattiga EU-medborgare
2:18 min

En del av de tiggare vi ser på stadens gator, som är hemlösa här i Stockholm, har inte velat bo på de kortvariga nattplatser som lottas ut eftersom man inte får komma in med sin familj där. Nu skapar staden platser för familjer, hittills finns tio platser hos Filadelfiakyrkan i Spånga.

Torbjörn Söder från Filadelfiakyrkan visar runt i lokalerna.

– Här lägger man ut madrasserna. Här får man plats med fem. Skulle det bli extra tryck så kan man också vara i foajén här, för vi kommer ha rullgardiner så att de kan få privacy, säger Torbjörn Söder, och visar ytterligare ett rum där några personer kan sova på madrasser på golvet.

För fattiga EU-medborgare som inte har någonstans att bo när de är här i Stockholm finns ett begränsat antal sovplatser som lottas ut några nätter i taget framförallt under vintern.

Men Stockholms stad har märkt att många av de som tigger i Stockholm, och framförallt kvinnor, inte söker sig dit. Anledningen är i många fall att man lottas in som individ och inte med sin familj.

För att nå den här gruppen ska Stockholm stad nu stötta den här verksamheten som Filadelfiakyrkan har i Spånga, i västra Stockholm. Femtio platser till är också på gång att inrättas i en lokal i Slakthusområdet i södra Stockholm.

Veronica Wolgast Karlberg jobbar på Socialförvaltningen med frågan om fattiga EU-medborgare i Stockholm.

– Vi tänker att man ska få komma in mer som grupp eller familj, kanske lottas in som familj ändå för att det ska bli någon form av rättvisa i vilka som kan komma in, säger hon.

En del kanske kan undra varför de här personerna som inte kan finna sig i att bli inlottade på boenden som de andra som är här tillfälligt - varför ska de få särskilda boenden?

– Ja, det kommer inte vara särskilda boenden för dem. För man kommer fortfarande kunna komma in som enskild, svarar Veronica Wolgast Karlberg.

– Det finns 130 platser för fattiga EU-medborgare som vistas i Stockholm. Och alla kan använda de platserna. Då försöker vi bara ha några boenden som kan tänka sig att ha ett annat intagningsförfarande för att det ändå ska vara möjligt för alla att kunna använda dem, fortsätter hon.

"Vi har en förändrad stad"

Än så länge finns alltså tio platser för familjer. Men antalet tiggare som inte har någonstans att bo är långt fler än så, så hur ska de här platserna kunna delas ut rättvist, frågar jag Sören Eskilsson i Filadelfiakyrkan.

– Den frågan är jättebra ställd. Och det kommer aldrig att kunna lösas på det sättet. Vi står inför en gigantisk utmaning. Vi har en förändrad stad, ett förändrat samhälle, ett förändrat Europa. Och vi mäktar inte med att lösa det optimalt.

– Men vår önskan är att om möjligt kunna hjälpa några. Och kunna bidra till ett lite öppnare Stockholm, lite varmare, säger Sören Eskilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".