Dakota Johnson och Jamie Dornan i  Fifty Shades of Grey. Foto: UIP.
Dakota Johnson och Jamie Dornan i Fifty Shades of Grey. Foto: UIP.

Veckans filmpremiärer: Sadistisk sex säljer

"Skulle kunna varit en porrfilm"
1:13 min

Den har slagit rekord i förköpta biobiljetter - Fifty Shades of Grey. Men hur bra är den? Recensent Björn Jansson har sett den omdebatterade filmen.

Fifty Shades of Grey, och då är det inte färgen grå som det handlar om utan den stenrike, sexuelle sadisten Mr Grey som Anastasia faller för när hon ska porträttera honom för skoltidningen. Han uppvaktar sen henne och efter några kyssar är hon beredd att bli hans slav. Om det inte vore för all bomull och sockervadd som filmen svepts in i, så skulle det kunna varit en porrfilm. Det är inte mycket till handling i Fifty Shades of Grey, frågan är i stort sett bara om hon ska ställa upp på hans önskemål eller inte, och en bit in i filmen är det mycket naken hud, framför allt hennes.

Som filmälskare känns det lite trist att en så här tafflig film har slagit rekord i förhandsköpta biljetter. Mitt betyg blir en tvåa.

The Riot Club utspelar sig i fina Oxford, och där finns en klubb med gamla anor. The Riot Club. Medlem kan man bara bli om de övriga godkänner och det är bara tio unga män som utgör klubben. De ser sig själva som eliternas elit, och det ger dom rätt att festa högljutt och rent ut sagt, svina till det en hel del. Köra fort, drycka dyrt och köpa sex till festerna.

The Riot Club är gjord av regissören Lone Scherfig, och hon har tidigare filmat den fina engelska skolvärlden i An Education, här är det en hårdare och mer självupptagen sida hon valt. The Riot Club börjar ganska ordinärt och stilla, men sen skruvas koncentrationen och det vidriga upp och avslutningen är påträngande och bra. Jag ger en fyra till The Riot Club.

I Woman in Black 2 förflyttas vi till andra världskrigets bombutsatta London och vi möter Eve, ung lärarinna och alltid positiv, ett sätt att härda ut, säger hon själv när någon påpekar det. När bombningarna intensifieras så får hon i uppdrag att ta med sig en skolklass ut på landet där dom ska finna säkerhet i ett stort, nedgånget gammalt hus. Ödsligt förstås och fullt av spindelväv och gamla dockor. När sen en svart fågel hastigt flyger in i ett fönster vet man vart åt det barkar... det är en sån skräckfilm. Inte så blodig, lite lam. Ganska vacker men ointressant. Jag ger en tvåa till Woman in Black 2.

Fåret Shaun är gjort av skaparna till Wallace och Gromit, och det betyder välgjord stop motion, alltså en film där man flyttar dockorna en liten bit för varje bild och på så sätt får man dom att röra sig i filmen. Ett omfattande jobb för en långfilm, men noggrannheten gör att det är en njutning att se. Fåret Shaun har gått mycket på TV och jag tycker att det är ett lite bättre format tidsmässigt. Filmen Fåret Shaun tappar lite med längden, men det är ett imponerande filmarbete och här finns många skratt för hela familjen. mitt betyg blir en stark trea, på gränsen till fyra.

Ceremonin heter en svensk dokumentär av Lina Mannheimer. Hon har fått följa och intervjua Catherine Robbe-Grillet, en stormrik kvinna i Paris som är dominatrix, hon är sadisten som dominerar, hon ordnar lekar där masochister följer hennes minsta vink, i lyxiga miljöer. De kan få stå på alla fyra med kandelabrar med stearinljus på ryggen, de uppmanas att var kycklingar och pipande hoppa runt på golvet och naturligtvis en hel del annat också, men där slutar kameran följa spelet.

Ceremonin är en hyfsad dokumentär, den är där och låter folk berätta. Men jag blir beklämd, här dompteras människor, som på cirkus och tvingas förneddra sig. En man har ristat in hennes initialer på sin kropp och skrivit ett kontrakt där han lovar att hon får göra vad hon vill med honom och hans ägodelar.

Mitt betyg till Ceremonin blir en trea, en svag trea. Dokumentären undviker de salta frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".