Foto: Jessica Gow / TT.

Rika storstadskommuner har mest ojämställda inkomster

Tjänar kvinnor mycket, tjänar männen ännu mer
4:36 min

Danderyd och Lidingö är de kommuner i Sverige som har störst löneskillnad mellan kvinnor och män, det enligt en undersökning vid Handelshögskolan i Jönköping.

Ju mer kvinnorna tjänar, desto större blir gapet till männen i samma kommun. I Danderyd har männen en genomsnittlig lön som ligger 79 procent högre än kvinnornas.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, är själv förvånad över resultatet.

-- Ja, det är jag faktiskt. Man vet ju visserligen att storstadsregionerna attraherar många välutbildade kvinnor, och då kan man tänka sig att löneskillnaderna skulle minska. Men det visar sig vara precis tvärtom i flera kommuner, och det är överraskande, säger Charlotta Mellander.

-- Jag har helt enkelt tittat på genomsnittsinkomsten för alla arbetande kvinnor i en kommun, och sen tittat på samma sak för männen.

-- I alla 290 kommuner i landet har männen högre inkomster än kvinnorna, så är det, säger Charlotta Mellander.

– Speciellt märks detta i rika storstadskommuner, som till exempel Danderyd och Lidingö, och jag tror att man kanske rubbar en maktbalans mellan män och kvinnor i hemmet. Givetvis finns det jämställda hem, där man delar rättvist på den totala lönen. Men om männen drar in väldigt mycket mer pengar än kvinnorna så kan det i många fall få väldigt stor betydelse, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi.

Siffrorna i den nyligen publicerade undersökning är från 2011, eftersom det är den senaste datan som finns tillgänglig just när det gäller löneskillnader mellan kvinnor och män på kommunal nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".