Vårdval blir dyrare, hävdar (s). Foto: TT
Vårdval blir dyrare, hävdar (s). Foto: TT

(S) vill granska alla vårdval för att få stopp på miljonrullningen

(M): vårdvalen fungerar utmärkt
1:23 min

Socialdemokraterna i landstinget kräver nu en översyn av alla drygt 30 vårdvalsområden i länet. Orsaken är en nyligen gjord revision av logoped-vården som visar att kostnaderna mer än tredubblats på fem år.

Enligt oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Dag Larsson har det blivit dyrare vård i stort sett överallt där vårdval införts.

– Vi har idag 31 olika vårdval. Några är väldigt små, ocgh många är inom specialistvården. Vi kan se att den samlade kostnaden stiger med 7 procent årligen, medan landstingets skatteintäkter bara stiger med inte ens hälften, eller 3 procent, säger  Dag Larsson till P4 Radio Stockholm.

– I många av vårdvalen rusar kostnaderna utan att jag är så säker på att vården vekligen blir bättre säger han.

Det som får Dag Larsson att reagera, och kräva en total översyn,  är framförallt en nyligen gjord revision av vårdvalet inom logoped-vården som blev känd igår, den visar att kostnaderna mer än tredubblats på fem år, från 50 till 165 miljoner.

– Inom kort kommer siffrorna för vårdvalet inom hudvården, det kommer visa att kostnadsökningarna där också gått i höjden - mer än en fördubbling, säger Dag Larsson. Nu efterlyser han alltså att alla 31 vårdvalsområden granskas samlat - för att bryta utvecklingen.

Men det är inte aktuellt med nån allmän öbversyn, säger moderata sujkvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött.

– Vårdvalen fungerar utmärkt, vi granskar det som behövs efterhand säger hon.

– En översyn på rätt ställe kan vara jättebra för att ändra kostnadsutvecklingen, men inte en totalöversyn. Vi ska inte ändra alltihop på en gång, säger Marie Ljungberg Schött till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".