Fossil Free Sveriges nationella samordnare Olivia Linander. Foto: Olivia Linander.
Fossil Free Sveriges nationella samordnare Olivia Linander. Foto: Olivia Linander.

Demonstration mot Stockholms investeringar i fossila bränslen

Stockholms stads fondinnehav i gas- olja- och kolindustrin kritiseras av kampanjen Fossil Free Sverige. Under lördagen kommer en manifestation hållas utanför Stadshuset i Stockholm.

-- I en ny granskning så visar vi att Stockholm stad investerar över 30 miljoner i kol olje och gasbolag och det vi kommer göra på den här manifestationen är att illustrera hur Stockholms stad skulle kunna gå ifrån att investera i kol olja och gas till att investera i framtiden. Det vill säga förnybar energi, säger Olivia Linander är nationell samordnare för Fossil Free kampanjen.

Fossil Free Sverige är en del av en internationell kampanj som syftar till att minska användandet av fossila bränslen. Idag sker aktioner runt om i hela världen och bland annat Stockholm.

Staden har hårda etiska riktlinjer för vilka fonder som stadens pengar ska investeras i, men det finns helt enkelt inga förvaltare som erbjuder fonder utan fossila bränslen. Det säger Stockholms miljöborggarråd, miljöpartisten Katarina Luhr.

-- Det här är ju inte bra, Stockholms stad har ju som mål att bli helt fossilbränslefritt från 2040 och det innebär ju då att stadens verksamhet ska vara helt fri från fossila bränslen. Men det ska ju också vara så att vi inte investerar pengar i kol, olja eller gas. Så därför blir jag ganska glad av det här initiativet också, det är ett jättebra initiativ, säger hon.

Kommer ni ändra era investeringar, byta fondförvaltare eller hur kommer ni tänka kring det här nu?

-- Det vi kommer göra är att försöka pressa på och se till att de fondförvaltare vi använder oss av ser över sina fonder och tittar på om det går att fasa ut de investeringar man har i fossila bränslen, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".